ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În 2022, mai multe taxe din Chișinău vor fi majorate

11:50 | 17.12.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 17 dec. /MOLDPRES/. Consilierii municipali au votat în această săptămână pentru ajustarea taxelor locale pentru anul viitor la nivelul inflației din anul 2020, cu 3,8 la sută, transmite MOLDPRES.

Astfel, au fost actualizate cotele următoarelor taxe de piață: 50 de lei anual pentru fiecare metru pătrat pentru piețele alimentare, agricole, nealimentare și mixte; 15 lei anual pentru fiecare metru pătrat pentru piețele auto amplasate la periferia orașului, cu regim scurt de activitate de 1-3 zile; 38 lei anual pentru fiecare metru pătrat pentru piețele auto amplasate la periferia orașului, cu regim de activitate de 6-7 zile; 72 lei anual pentru fiecare metru pătrat pentru piețele auto amplasate în teritoriul orașului, cu regim scurt de activitate de 1-3 zile; 87 lei anual pentru fiecare metru pătrat pentru piețele auto amplasate în teritoriul orașului, cu regim de activitate de 6-7 zile; 870 lei anual pentru fiecare metru pătrat pentru piețele de flori amplasate în perimetrul parcurilor de cultură și odihnă, cu regim de activitate non-stop; 73 lei anual pentru fiecare metru pătrat pentru celelalte piețe de flori cu regim de activitate non-stop; 19 lei anual pentru fiecare metru pătrat pentru piețele de tip „second hand”.

În același timp, au fost actualizate taxele pentru dispozitivele publicitare - 775 de lei anual pentru fiecare metru pătrat din suprafața feței (fețelor) dispozitivului publicitar, taxa pentru amenajarea teritoriului - 165 lei anual pentru fiecare salariat și/sau fondator al întreprinderii individuale, al gospodăriei țărănești (de fermier), de asemenea membrii acesteia și/sau pentru fiecare persoană ce desfășoară activitate profesională în sectorul justiției, taxa de organizare a licitațiilor și loteriilor pe teritoriul municipiului Chișinău - 0,26% din venitul din vânzări ale bunurilor declarate la licitație sau valoarea biletelor de loterie emise, taxa de plasare (amplasare) a publicității (reclamei) - 5,2% din venitul din vânzări ale serviciilor de plasare și/sau difuzare a anunțurilor publicitare prin intermediul serviciilor cinematografice, video,  prin rețelele telefonice, telegrafice, telex, prin mijloacele de transport, prin alte mijloace (cu excepția TV, internetului, radioului, presei periodice, tipăriturilor) cu excepția amplasării publicității exterioare, taxa de aplicare a simbolicii locale - 0,26% din venitul din vânzări ale   produselor fabricate cărora li se aplică simbolica locală  și taxa pentru parcare - 31 lei anual pentru fiecare metru pătrat din suprafața parcării.

În cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău, reprezentanții Primăriei Chișinău au afirmat că mărirea taxelor locale a fost motivată de creșterea ratei inflației în anul 2021. Șefa Direcției generale finanțe a municipiului Chișinău, Olesea Pșenițchi, a menționat că majorarea taxelor a fost consultată cu mediul de afaceri din municipiul Chișinău.

“Povara fiscală pentru întreprinderile din domeniul HoReCa va fi redusă la jumătate în cazul în care municipiul Chișinău va intra în cod roșu de alertă de sănătate”, a specificat oficialul.

În prezent, rata inflației este de peste 12 la sută. Experții fiscali au estimat că, în anul 2022, rata inflației va depăși 14 la sută.

Foto: contabilsef.md

img21009729

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!