ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Fermieri din patru raioane au obținut compost printr-un program de agricultură ecologică

12:00 | 17.12.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 17 dec. /MOLDPRES/. Mici fermieri din șase sate din raioanele Fălești, Florești, Soroca și Șoldănești s-au ales cu cinci sute de tone de compost în calitate de îngrășământ natural. Compostul a fost obținut din şapte sute de tone de gunoi de grajd și deșeuri vegetale, colectate de fermierii implicați într-un program pilot de compostare, transmite MOLDPRES.

În cadrul acestui program, 93 de fermieri au adunat deșeuri organice din gospodăriile lor, de prin grădină și de la animale, iar membrii cooperativei producătorilor ecologici „EcoFerm” au colectat și transportat aceste deșeuri pe terenuri special amenajate (platforme de compostare) în satele Cuhureștii de Sus, Ghindești, Văscăuți, Olișcani, Rublenița și Logofteni.

Cu ajutorul echipamentului de compostare și respectând tehnologia de producere a compostului, materialul colectat a trecut printr-un proces de fermentare, ca în final să se transforme în îngrășământ ecologic. Membrii cooperativei producătorilor ecologici „EcoFerm” au distribuit compostul obținut fermierilor implicați în programul de compostare, proporțional cu volumul de deșeuri oferite la etapa de colectare.

Programul de compostare face parte din proiectul „Acționăm eco prin inovație”, finanțat de Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilității Globale de Mediu (GEF) prin intermediul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova. Activitățile proiectului au fost realizate de Fundaţia cehă People in Need Moldova în parteneriat cu Asociația Patronală Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova (MOVCA) și cooperativa producătorilor ecologici „EcoFerm”.

Potrivit Silviei Bicenco, director de țară la People in Need Moldova, eforturile de a le explica fermierilor care sunt avantajele utilizării compostului și a-i încuraja să renunțe la fertilizanții chimici în favoarea îngrășămintelor ecologice sunt vizibile acum. „Avem aproape o sută de mici fermieri, convinși că fertilitatea solului poate fi îmbunătățită prin compost, obținut din deșeuri organice, care inevitabil se acumulează în fiecare gospodărie. Ne dorim să vedem cât mai mulți fermieri interesați de agricultura ecologică și de tehnologiile agricole prietenoase mediului”, afirmă Silvia Bicenco.

Proiectul „Acționăm eco prin inovație” se va finaliza în luna februarie 2022.

Foto: People in Need

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!