ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Delegația UE la Chișinău a lansat campania „Descoperă Echipa Europa”

13:11 | 17.12.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 17 dec. /MOLDPRES/. Delegația Uniunii Europene la Chișinău a lansat astăzi campania de comunicare cu genericul „Descoperă Echipa Europa” şi a prezentat noi proiecte şi inițiative ce urmează să fie realizate în ţara noastră. Campania va reflecta asistența oferită de către UE, statele membre și instituțiile sale financiare, pentru cetățenii Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Potrivit lui Jānis Mazeiks, șeful Delegației UE în R. Moldova, Campania „Descoperă Echipa Europa” are scopul de a oferi posibilitate oamenilor să cunoască mai bine ce este inițiativa Echipa Europa, cum lucrează aceasta și ce face pentru beneficiul cetățenilor Moldovei.

“Echipa Europa a mobilizat resursele sale pentru a oferi un sprijin rapid și de impact cetățenilor Republicii Moldova. În ultimii doi ani, UE și statele sale membre a rămas aproape de cetățenii acestei țări. Cu sprijinul oferit de Echipa Europa, Moldova are instrumentele necesare pentru a-și consolida rezistența în această perioadă dificilă, precum și pentru a depăși consecințele pe termen lung. Vă invităm să cunoașteți mai bine statele membre ale UE și ambasadorii acestora, să aflați mai multe despre obiectivele inițiativei Echipa Europa, care sprijină țările partenere”, a declarat la eveniment ambasadorul UE.

Prezentă la ceremonie, prim-ministrul Natalia Gavriliţa a relevat că ţara noastră a resimţit ajutorul concret  oferit de Uniunea Europeană și statele sale membre, în calitate de Echipa Europa, care au oferit sprijin și asistență cetățenilor din Republica Moldova în perioada pandemiei de COVID-19, inclusiv suport pe termen lung pentru redresarea economică a țării.

„Echipa Europa înseamnă solidaritate şi unitate, precum şi ajutor concret în perioada pandemiei, care va avea extindere şi ulterior. Împreună cu cetăţenii din Republica Moldova am simţit că facem parte din echipă, că împreună putem dezvolta, moderniza şi construi un puternic stat european”, a menţionat şefa Cabinetului de miniştri de la Chişinău.

Tot astăzi, Delegaţia Uniunii Europene a anunţat despre lansarea în Republica Moldova a trei proiecte, cu valoare de 36 de milioane de euro, ce vor fi implementate prin intermediul agenţiilor de dezvoltare ale mai multor state membre. Noile programe prevăd sprijin pentru  comunităţi, suport pentru sporirea transparenţei, responsabilităţii şi accesului în sectorul judiciar, precum şi susţinere pentru instituţiile media locale. De asemenea, UE a anunţat despre realizarea în ţara noastră a două iniţiative noi ce vor susţine sectorul energetic şi mediul de afaceri.

Inițiativa Echipa Europa s-a născut din condițiile extraordinare, create în 2020 de pandemia COVID19, ca răspuns european unit la nevoile majore apărute în țările partenere. Echipa Europa combină resursele colective de dezvoltare ale UE, ale statelor membre, inclusiv ale instituțiilor sale financiare și ale agențiilor de implementare: Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Până în prezent, Echipa Europa a asigurat pentru Republica Moldova 127 de milioane de euro în granturi mobilizate, utilizând o combinație de fonduri existente și noi, pentru a oferi un sprijin concret cetățenilor în pandemie;  un milion de doze de vaccinuri livrate prin Platforma COVAX sau prin donațiile statelor membre ale UE; un program de asistență macrofinanciară de urgență în legătură cu COVID-19, în valoare de o sută de milioane de euro în împrumuturi la condiții favorabile. De asemenea, statele membre au furnizat echipament individual de protecție, echipamente medicale de salvare a vieții, alte consumabile, pe cale bilaterală sau prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE.

img21009738

img21009738

img21009738

img21009738

img21009738

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!