ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Statul Qatar sărbătorește Ziua Națională

07:32 | 18.12.2021 Categorie: Externe

Chişinău, 18 dec. /MOLDPRES/. Statul Qatar sărbătorește astăzi aniversarea fondării sale de către șeicul Jassim bin Muhammad bin Thani. În anul curent sărbătoarea se înscrie sub sloganul „Patria strămoșilor”, comunică MOLDPRES.

În contextul Zilei Naționale, Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statului Qatar la Chișinău, Hamad bin Rashid Al-Athba a venit cu un mesaj.

“18 Decembrie este o zi în care copiii și nepoții își amintesc de eroismul și istoria taților și bunicilor, precum și de rolurile lor în începutul renașterii cuprinzătoare a Statului Qatar. Acum Qatarul a devenit un stat modern, cu o infrastructură modernă, care l-a plasat în rândurile țărilor dezvoltate, ceea ce l-a calificat să câștige organizarea celui mai mare eveniment sportiv din lume, Cupa Mondială FIFA, care, de multe decenii, a fost monopolul țărilor dezvoltate”, a menționat diplomatul.

El a precizat că Statul Qatar este la un an distanță de a găzdui Cupa Mondială de fotbal, care va fi  prima ediție găzduită de o țară din lumea arabă. ”Țara și-a încheiat pregătirile pentru evenimentul istoric, întrucât a reușit să modernizeze toate stadioanele care vor găzdui turneul cu un an înainte de lansarea acestuia și să le testeze în cadrul FIFA Arab Cup Qatar 2021, care se va încheia chiar pe 18 decembrie. Statul Qatar își sărbătorește Ziua Națională și este mai deschis către întreaga lume și aspiră mai mult să-și avanseze relațiile cu toate țările de pe glob”, a remarcat oficialul.

„Qatarul impresionează pe toată lumea, datorită realizărilor pe plan intern. Pe plan extern, si-a câștigat respectul lumii grație diplomației sale active și preocupării sale  pentru pacea și securitatea internațională. Statul Qatar a fost proactiv în prezentarea multor inițiative care vizează instaurarea păcii și reducerea tensiunilor în diferite regiuni ale lumii, întrucât a mediat în mai multe dosare și probleme regionale și internaționale. Eforturile depuse de Qatar pentru a apropia punctele de vedere între părțile din Afganistan au fost pe larg salutate la nivel internațional. Aceste eforturi au culminat în cele din urmă cu semnarea acordului de pace între Statele Unite ale Americii și mișcarea talibană în februarie 2020 și lansarea negocierilor de pace afgane la Doha în septembrie 2020. Statul Qatar a facilitat evacuarea a peste 75.000 de oameni din Afganistan în țările lor prin Doha, ceea ce a fost foarte elogiat și a reflectat flexibilitatea și capacitatea Qatarului de a face față crizelor internaționale”, a adăugat Hamad bin Rashid Al-Athba.

Însărcinatul cu afaceri a relevat că Statul Qatar este mândru de nivelul de relații distinse pe care le are cu Republica Moldova, care datează de la începutul anului 1997 și au culminat cu deschiderea ambasadelor în anul 2014. Și caută să deschidă noi orizonturi și o cooperare mai strânsă în beneficiul celor două popoare prietene.

“În concluzie, aș dori să profit de această ocazie, în lumina relațiilor diplomatice distinse și bine stabilite dintre cele două țări prietene ale noastre, pentru a asigura Guvernul și întregul popor al Republicii Moldova de prietenia solidă a Statului Qatar”, a rezumat oficialul.

img21009753

img21009753

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!