ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Vama a raportat săptămâna trecută încasări de peste 690 mln de lei

11:06 | 20.12.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 20 dec. /MOLDPRES/. Încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat s-au ridicat, în perioada 13-19 decembrie, la peste 690 milioane de lei, mai mult cu 99 % față de sarcina bugetară stabilită pentru acest interval, transmite MOLDPRES.

Conform instituţiei, pe parcursul săptămânii trecute, numărul pasagerilor care au intrat în Republica Moldova constituie circa 93 de mii de persoane. Dintre acestea, 1 400 de persoane fizice au introdus bunuri a căror valoare în vamă depășește limita neimpozabilă (300 euro - pe cale terestră, 430 euro - pe cale aeriană), fiind încasate plăți în valoare de peste 25 milioane lei, ceea ce reprezintă 3,6 % din totalul sumei încasate pentru perioada respectivă.

De asemenea, de la începutul lunii decembrie, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat 1,7 miliarde lei, fiind atestată o creștere de 27,7 % față de încasările din intervalul corespunzător al anului 2020.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost perfectate 13 001 de declarații vamale, iar cele mai tranzitate posturi vamale rămân a fi Leușeni și Sculeni, cu 11 631 și, respectiv, 7 188 traversări.

„La capitolul combaterea fraudelor, în perioada vizată au fost constatate 205 încălcări ale legislației vamale și aplicate amenzi în sumă de peste 349 mii de lei. Cele mai frecvente încălcări se referă la depășirea termenului de aflare pe teritoriul Republicii Moldova a mijloacelor de transport cu numere străine, declarate prin acțiune. Dacă aveți nevoie de informații despre regulile de traversare a frontierei cu diverse bunuri sau doriți să depuneți o reclamație cu privire la eventuale abuzuri admise de către angajații instituției, ne puteți contacta la numărul +373 22 788 888 – Centrul Unic de Apel (24/24)”, indică Serviciul Vamal.

În perioada de referinţă, ofițerii Liniei de informare  au recepționat 616 solicitări de informații legate de activitatea vamală.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!