ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FMI a aprobat debursarea a 79,8 mln de dolari pentru Republica Moldova

12:44 | 21.12.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 21 dec. /MOLDPRES/. Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat astăzi solicitarea autorităților Republicii Moldova privind susținerea programului de reforme economice prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă. În urma aprobării acestei solicitări, vor fi debursate 79,8 milioane de dolari, iar suma totală a debursărilor în cadrul programului pe o durată de 40 luni, încheiat cu ţara noastră, susținut prin cele două mecanisme, va constitui 558,3 milioane de dolari, transmite MOLDPRES.

Consiliul de directori executivi al FMI a aprobat astăzi și raportul privind consultările cu Republica Moldova prevăzute de articolul IV al Statutului FMI pentru anul 2021.

În urma discuțiilor din cadrul Consiliului de directori executivi, Kenji Okamura, director adjunct al FMI și președinte în exercițiu al ședinței, a declarat că "autoritățile Moldovei au atins progrese demne de laudă în reabilitarea sectorului bancar și consolidarea stabilității macrofinanciare”.

„Cu toate acestea, pandemia de COVID-19, seceta din anul 2020 și creșterea continuă a prețurilor globale la resursele energetice au încetinit activitatea economică, intensificând riscurile de reducere a creșterii economice și au complicat elaborarea politicilor. Deși asistența financiară de urgență acordată de partenerii internaționali a ajutat la atenuarea impactului economic al pandemiei, Republica Moldova rămâne printre cele mai sărace țări din Europa, cu vulnerabilități structurale și de guvernanță persistente, care inhibă convergența veniturilor”, a estimat Kenji Okamura.

În acest context, programul susținut de FMI prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă are trei obiective principale: în primul rând, susținerea redresării post pandemice, în al doilea rând, satisfacerea nevoilor stringente de dezvoltare și, în al treilea rând, consolidarea cadrului instituțional și cadrului de guvernanță ale Republicii Moldova.

Potrivit oficialului FMI, pe măsură ce se va redresa activitatea economică, setul de politici va trebui să evolueze, astfel încât să fie asigurată atingerea obiectivelor de dezvoltare stringente ale Republicii Moldova, inclusiv concentrarea pe necesitățile semnificative pe partea de infrastructură, precum  și pentru a accelera convergența veniturilor cu alte state europene comparabile, fără a pune în pericol sustenabilitatea datoriei de stat.

"În ceea ce privește politica bugetar-fiscală, pentru a avea o executare mai bună a bugetului și în vederea promovării unei politici bugetar-fiscale mai receptive și cu un impact mai mare, va fi vital de asigurat o mobilizare mai bună a veniturilor pe intern, o eficiență mai mare a cheltuielilor publice, eliminarea fermă a riscurilor bugetare generate de întreprinderile de stat și continuarea eforturilor de sporire a calității și transparenței bugetului. Este necesar de a menține un dialog continuu cu partenerii de dezvoltare pentru a beneficia de experiența și profesionalismul lor și pentru a asigura accesul la finanțarea concesională necesară", conform sursei citate.

„Reformele ambițioase ale autorităților se concentrează pe abordarea deficiențelor persistente de mai mult timp și prezente pe mai multe fronturi, ce țin de guvernanță, precum și a vulnerabilităților instituționale ale Republicii Moldova. Ne așteptăm ca măsurile propuse – cu condiția că vor fi ordonate în mod corespunzător și implementate cu fermitate – să producă rezultate serioase pe termen mediu, deblocând potențialul economic nevalorificat al Moldovei și accelerând convergența veniturilor din țară cu cele din alte state europene comparabile. Eforturile ferme de promovare a reformelor pentru consolidarea statului de drept, reducerea corupției și asigurarea independenței instituțiilor cheie vor fi esențiale pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, stimularea concurenței și inovării, deblocarea investițiilor private, încetinirea exodului de cadre calificate, accelerarea acumulării de capital uman și creșterea productivității", a rezumat Kenji Okamura.

Foto: aa.com.tr 

img21009813

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!