ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De la începutul anului, Fiscul a înregistrat peste 16 mii de contracte de locațiune

14:14 | 21.12.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 21 dec. /MOLDPRES/. În perioada ianuarie – noiembrie 2021, la Serviciul Fiscal de Stat (SFS) s-au înregistrat 16 382 de contracte de locațiune/chirie. Numărul acestora este în creștere cu 25,78% sau cu 4 223 de contracte înregistrate mai mult comparativ cu perioada similară a anului 2020, transmite MOLDPRES.

Potrivit instituţiei, urmare a acțiunilor de conformare voluntară întreprinse de Serviciul Fiscal de Stat, au fost identificate 5 181 de persoane fizice ce dau în locațiune/chirie bunuri imobile, fără înregistrarea în termen a contractelor. “Astfel, la 674 de persoane fizice ce dau în locațiune bunuri imobile și nu s-au conformat prevederilor legale au fost calculate suplimentar spre plată la buget: plăți de bază – 802,5 mii de lei, penalități – 56,1 mii de lei și amenzi – 120,8 mii de lei”, indică SFS.

De asemenea, încasările la impozitul pe venit aferent operațiunilor de predare în posesie și/sau folosință a proprietății imobiliare sunt în creștere cu 34,5% față de perioada similară a anului precedent.

Serviciul Fiscal de Stat reamintește că, în conformitate cu Codul fiscal, persoanele fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător şi transmit în posesie şi/sau în folosinţă proprietate imobiliară, achită impozit pe venit în mărime de 7% din valoarea lunară a contractului.

În termen de trei zile de la data încheierii contractului, persoanele menționate mai sus trebuie să înregistreze contractul încheiat la Serviciul Fiscal de Stat. Acest impozit se achită lunar, cel târziu la data de 25 a lunii în curs, conform sursei citate.

Foto: SFS 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!