ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Lozova a fost inaugurat primul Centru unificat de prestare a serviciilor publice

14:20 | 21.12.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 21 dec. /MOLDPRES/. Primul Centru unificat de prestare a serviciilor publice (CUPS) a fost deschis astăzi în satul Lozova, raionul Strășeni, comunică MOLDPRES.

Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Guvernului, noul centru este un model inovator de prestare a serviciilor publice și va fi reprezentat de un specialist angajat în cadrul primăriei, care va facilita accesul cetățenilor la o gamă largă de servicii publice, prestate de două instituții care participă în proiectul-pilot: Agenția Servicii Publice și Casa Națională de Asigurări Sociale. Ulterior, gama de servicii va fi extinsă prin dezvoltarea parteneriatelor cu alte instituții prestatoare. Printre serviciile pe care cetățenii le pot solicita prin intermediul CUPS se numără: 

- eliberarea extraselor de pe actele de stare civilă sau de proprietate, 

- depunerea online a cererilor, 

- verificarea statutului cererii privind reexaminarea pensiei, 

- cereri pentru indemnizații, 

- programarea pentru un anumit serviciu sau ridicarea documentelor, 

- achitarea plăților pentru serviciile publice. 

Prezentă la ceremonia de inaugurare, prim-ministrul Natalia Gavrilița a menționat că evenimentul de astăzi este o premieră pentru Republica Moldova. „De azi, oamenii din Lozova și din satele vecine vor putea accesa servicii guvernamentale digitale cu suportul unui specialist instruit. Asta înseamnă că nu lăsăm pe nimeni în urma digitalizării - chiar și oamenii fără telefon sau fără calculator pot veni la primărie să beneficieze de avantajele digitalizării serviciilor publice. Unul dintre obiectivele Guvernului pe care îl conduc este ca serviciile publice să aibă un cost redus și să fie mai ușor de accesat", a declarat premierul.

La rândul său, viceprim-ministru pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, a subliniat că proiectul a fost implementat în conlucrare cu mai multe autorități, printre care, primăria din Lozova, Agenția Serviciilor Publice, Casa Națională de Asistență Socială. „Am avut aceleași valori, aceleași viziuni asupra modului cum trebuie prestate serviciile publice, cu instrumente noi, posibilități noi. Astfel reducem povara asupra cetățenilor, cozile la ghișee, numărul de documente colectate", a spus Iurie Țurcanu.

Noile centre vor funcționa în incinta primăriilor și a misiunilor diplomatice și oficiilor consulare și vor fi echipate pentru a putea furniza servicii publice, în mod prioritar electronice. Persoanele care nu au acces la internet sau nu posedă competențe digitale suficiente pentru a utiliza portalurile publice electronice în mod independent, vor putea solicita asistență în cadrul CUPS pentru a beneficia de servicii guvernamentale în localitatea lor.

La prima etapă, 2021-2023, vor fi inaugurate 26 de centre în țară și peste hotare, între care 17 pe lângă primării din localități rurale și nouă în ambasade și oficiile consulare ale Republicii Moldova peste hotare. Criteriile de selectare a localităților-pilot au fost, printre altele, distribuția geografică, numărul populației, disponibilitatea spațiului și resurselor umane, precum și motivația acestora de a participa în acest proces. Ulterior, în funcție de experiența acumulată și de solicitări, se va putea extinde și asigura implementarea CUPS-urilor la nivel național în circa 60 de localități.    

Acțiunea are loc în contextul implementării agendei de digitalizare și în conformitate cu prioritățile strategice prevăzute în Programul de activitate și Planul de acțiuni al Guvernului și este menită să sprijine eforturile de modernizare ale guvernării și de îmbunătățire a calității serviciilor publice oferite cetățenilor Republicii Moldova. 

CUPS este creat în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale", implementat de către Agenția de Guvernare Electronică cu suportul Grupului Banca Mondială și contribuția Guvernului Republicii Moldova. 

Foto: Guvern

img21009820

img21009820

img21009820

img21009820

img21009820

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!