ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Publicistul Nicolae Schițco a editat o carte de maxime și cugetări

15:34 | 21.12.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 dec. /MOLDPRES/. O carte de maxime, cugetări și reflecții, intitulată ”Bulgări”, semnată de editorul, publicistul, poetul, sociologul și bibliograful Nicolae Schițco, Om Emerit, a apărut la o editură din Chișinău, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Nicolae Schițco a afirmat că volumul are 136 de pagini, a apărut într-un tiraj de 500 de exemplare și cuprinde cugetări, maxime și reflecții. Cartea este prefațată de scriitorul Iurie Colesnic și include o postfața de poetul și criticul literar Tudor Palladi. Coperta a fost concepută de Alexei Colîbneac și Vasile Sitari.

”Este structurată în ordine alfabetică în 222 de cuvinte-titlu: de la Acasă ("Drumul spre acasă este profunzime, nu distanță ") până la Zbucium ("De ce același cuvânt, spus de două suflete – unul hain și altul bun, are pondere diferită ") și cuprinde peste 1200 de definiții. Este a doua carte de acest gen, din cele nouă semnate de mine, după "Duminica gândurilor", editată în anul 2018”, a precizat autorul.

În prefața cărții, scriitorul Iurie Colesnic menționează că arta de a spune mult în cuvinte puține e una dintre cele mai dificile îndeletniciri. ”Volumul de maxime ”Bulgări” mi se pare a fi reflectarea unei stări intermediare, o etapă de pregătire înainte de lansarea într-un proiect de anvergură. De-o fi proză, de-o fi versuri sau proză, timpul ne va arăta, dar deocamdată avem la îndemână o carte bună de aforisme.  Nu-i mare ca volum, dar e bogată în consținut”, a constatat Iurie Colesnic.

Nicolae Schițco s-a născut la 27 aprilie 1955, în satul Sofia, raionul Drochia. După absolvirea școlii medii din satul natal, în anii 1972-1976 studiază la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Biblioteconomie și Bibliografie. Din anul 1976 lucrează ca metodist la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, iar din 1977 este director al Sistemului Centralizat de Biblioteci din raionul Ialoveni. În anii 1986 - 1988 este șef al Secției raionale Cultură Ialoveni. În anii 1990-1997, a deținut mai multe funcții în cadrul Președinției R. Moldova. În perioada 1997-2002 este coordonator de ediție la Direcția de Stat pentru asigurarea informațională „Moldpres”, iar din 2002 până în 2016 - director executiv al Fundaţiei „Draghiștea”. Prin decret prezidențial, în august 2016 a fost numit în postul de heraldist secretar în cadrul Președinției Republicii Moldova.

Nicolae Schițco s-a aflat la bazele creării sistemului distincțiilor de stat ale Republicii Moldova. Este autorul proiectului Legii Republicii Moldova „Cu privire la distincțiile de stat”. Este promotorul creării sistemului național heraldic, al Comisiei Naționale de Heraldică de pe lângă Președintele Republicii Moldova, elaborând documentele organizaționale, inclusiv actele normative în domeniu. În perioada 2002-2016, Fundația cultural-editorială ”Draghiștea”, condusă de el, a elaborat și editat peste 100 de titluri de carte: beletristică, manuale, enciclopedii. Lui Nicolae Schițco i s-a conferit, în decembrie 2016, titlul onorific ”Om Emerit”, pentru merite în promovarea valorilor culturale naționale, contribuție la valorificarea patrimoniului istoric al localităților și activitate organizatorică prodigioasă.

img21009824

img21009824

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!