ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Agenției pentru Eficiență Energetică

16:31 | 21.12.2021 Categorie: Comunicate

Workshop privind proiectul ,,Utilizarea instalațiilor eoliene de capacitate mică în instituțiile sociale pentru implementarea schemei de sprijin “Contorizarea Netă” organizat de AEE în cadrul Consiliului Raional Hâncești 

Chişinău, 21 dec. /MOLDPRES/. Agenția pentru Eficiență Energetică a organizat în cadrul Consiliului Raional Hâncești al treilea workshop dedicat proiectului finanțat de Programul de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu (GEF SGP) – UNDP Moldova, implementat de Asociația Obștească ,,Educație pentru Dezvoltare” (AED), în parteneriat cu Primăria comunei Tohatin - ,,Utilizarea instalațiilor eoliene de capacitate mică în instituțiile sociale pentru implementarea schemei de sprijin “Contorizarea Netă” și elaborarea unui model de replicare în zonele rurale”.

Scopul implementării proiectului reprezintă introducerea unor tehnologii noi de generare a electricității din surse regenerabile ceea ce va duce la reducerea cheltuielilor pentru electricitate, la un consum mai eficient a energiei și va genera beneficii socio-economice în instituțiile de învățământ.

În cadrul workshopului, Alexandru Ciudin, Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică a comunicat celor prezenți cadrul legal și schemele de sprijin din partea statului și informația privind Contorizarea Netă (NET metering). Aspectele tehnice privind aplicarea mecanismului de Contorizare Netă au fost prezentate de d-nul Mihai Lupu, Institutul de Energetică, membru al Comitetului Național de Coordonare a Programului de Granturi Mici al GEF. Ghidul ,,Utilizarea instalațiilor eoliene de capacitate mică în instituțiile sociale pentru implementarea schemei de sprijin “Contorizarea Netă” și elaborarea unui model de replicare în zonele rurale” a fost prezentat de către d-nul Nicolae Soloviov - însuși autorul acestuia.

Reamintim, că AEE are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!