ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

12 din cele 14 persoane reținute în urma perchezițiilor CNA și-au recunoscut vina

08:37 | 22.12.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 22 dec. /MOLDPRES/. Procurorii anticorupție au anunțat că vor cere astăzi mandate de arestare pe numele a doi învinuiți în dosarul de corupție la eliberarea actelor cadastrale. Totodată 12 din cei 14 reținuți în urma perchezițiilor și-au recunoscut vinovăția și cooperează cu anchetatorii, comunică MOLDPRES.

Potrivit CNA, cei 12 sunt cercetați în stare de libertate și au obligațiunea de a se prezenta la solicitarea organului de urmărire penală.

Pe parcursul lunilor septembrie-octombrie curent, CNA și procurorii anticorupție au documentat mai mulți angajați ai oficiilor cadastrale ale Agenției Servicii Publice, brokeri imobiliari și ipotecari, persoane fizice și juridice, care, în complicitate cu un fost agent imobiliar facilitau procedura de obținere a actelor cadastrale.

În fapt, CNA și procurorii anticorupție au cercetat câteva sute de episoade în care organizatorul schemei facilita eliberarea actelor permisive pentru cumpărarea-vânzarea imobilelor, eludând procedura legală de programare prealabilă și pretinzând de la clienții săi sume ilicite de bani pentru a corupe angajații ASP.

Printre solicitanții de acte erau persoane fizice, juridice și agenți cadastrali care cereau eliberarea actelor fără asigurarea prezenței fizice necesare a proprietarilor și fără o procură oficială pentru ridicarea acestora. Pentru a obține documentele, aceștia apelau la organizatorul schemei și îi ofereau bani pentru servicii.

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele reținute riscă pedepse de până la 10 ani de detenție și amenzi penale.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!