ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Studiu: Aproape 80 la sută din cei vaccinați anti-COVID recomandă imunizarea și altor persoane

10:08 | 22.12.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 22 dec. /MOLDPRES/. Un procent de 78 la sută din persoanele vaccinate din Republica Moldova au recomandat vaccinarea și altor persoane, arată datele celui de-al șaselea studiu despre viziunile comportamentale privind COVID-19 în țara noastră, realizat de Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică cu suportul Biroului OMS la Chișinău, comunică MOLDPRES.

Potrivit studiului, 47% dintre respondenții lui au primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19, iar 78% din persoanele vaccinate au recomandat imunizarea și altor persoane. Motivul care a determinat populația să se vaccineze este dorința de a se proteja pe sine și persoanele din anturajul lor (fiecare al doilea respondent vaccinat).

Cercetarea arată că procentul populației vaccinate crește odată cu înaintarea în vârstă (de la 30% pentru grupul de vârstă de 18-29 ani la 53% pentru persoanele peste 50 ani) și odată cu creșterea nivelului de studii (de la 29% pentru persoanele cu studii primare la 58% pentru persoanele cu studii superioare).

Conform datelor studiului, 53% din respondenți spun că refuză vaccinul din următoarele motive: neîncrederea în siguranța vaccinului, deoarece nu a fost testat suficient timp în privința efectelor adverse sau consecințe pe termen lung (32%), prezența bolilor cronice la populație care generează frica de a nu agrava starea sănătății după administrarea vaccinului (22%) și refuzul categoric de a fi imunizat în vreo formă (12%).

Studiul a fost efectuat în perioada 8-31 octombrie curent, pe un eșantion de 1 010 persoane din peste 300 localități, eroarea de eșantionare fiind de ± 3%.

img21009834

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!