ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANSA va asigura gratuit măsurile de monitorizare a animalelor din gospodăriile particulare

14:14 | 22.12.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 22 dec. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a demarat procedurile de oferire gratuită a accesului la măsurile sanitare veterinare (testări de laborator și vaccinări), identificarea și înregistrarea animalelor din gospodăriile particulare, transmite MOLDPRES.

Vicedirectorul general al Agenţiei, Alexandr Manciu, a explicat că, astfel, societatea va avea acces la servicii veterinare minime necesare, inclusiv înregistrarea și identificarea animalelor gratuită, fapt ce va spori siguranța produselor alimentare de origine animală și îndeosebi cele obținute în gospodăriile non-profesionale. De asemenea, va putea fi implementat mult mai eficient Programul acțiunilor strategice de supraveghere, profilaxie şi combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii bolilor de la animale la om şi de protecţie a mediului.

Potrivit oficialului ANSA, medicii şi felcerii veterinari, recent angajați în circumscripțiile teritoriale sanitar-veterinare din subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, vor fi antrenați în activități cum ar fi gestionarea, combaterea și eradicarea unor eventuale focare de boli oficial notificabile ale animalelor. „Toate acestea vor contribui la creșterea calității vieții în mediul rural”, a declarat Alexandr Manciu.

Toate datele colectate, aferente Programului strategic și identificării animalelor vor fi introduse în sistemele informaționale Registrul de Stat al animalelor, Managementul măsurilor sanitar veterinare și Managementul laboratoarelor.

Foto: ANSA

img21009851

img21009851

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!