ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Autorității Naționale de Integritate

16:22 | 22.12.2021 Categorie: Comunicate

Un fost ministru al Educației a fost constatat cu un conflict de interese. Acesta riscă o contravenție

Chişinău, 22 dec. /MOLDPRES/. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat un conflict de interese admis de către directorul interimar al Institutului de Științe ale Educației, care a deținut anterior și funcția de ministru al Educației.

Procedura de control a fost inițiată de inspectorul de integritate în iulie 2021, în baza unei sesizări. În cadrul controlului, inspectorul de integritate a stabilit că subiectul a admis un conflict de interese. Mai exact, în anul 2019 acesta a încheiat un contract de prestări servicii în calitate de persoană fizică cu instituția unde asigura interimatul funcției de director. Contractul a fost semnat prin intermediul unei persoane terțe, cu directorul adjunct al instituției. Astfel, potrivit contractului subiectul a prestat servicii de coordonare a cercetătorului științific în cadrul studiilor postdoctorale, în timp ce exercita și funcția de director interimar al aceleiași instituții. Pentru serviciile prestate, subiectul ar fi fost remunerat cu suma totală de peste 100  mii de lei.

Subiectul nu a declarat la ANI situația de conflict de interese și nici nu s-a abținut de la semnarea acestui contract.

În baza noilor modificări ale legislației ANI, inspectorul de integritate constată încălcarea și poate aplica doar o contravenție pentru nedeclararea conflictului de interese în termenul prevăzut de lege.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!