ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

18:06 | 22.12.2021 Categorie: Comunicate

Ministerul Justiției a desfășurat discuții publice asupra proiectului de Lege nr. 301 (infracțiunile motivate de ură)

Chişinău, 22 dec. /MOLDPRES/. Ministerul Justiției a organizat, astăzi, discuții publice asupra proiectului de Lege nr. 301 (infracțiunile motivate de ură), la care au participat reprezentanți ai societății civile și ai autorităților publice din domeniul drepturilor omului.

Prezent la discuții, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a subliniat importanța definitivării și adoptării acestui proiect de lege în lectură finală. „Ministerul Justiției susține poziția pe care avut-o în anul 2019, de a avea un proiect de lege echilibrat. Trebuie să găsim consens între cele două extreme, astfel încât măsurile prevăzute să soluționeze problemele, nu să creeze altele”, a spus Sergiu Litvinenco.

În cadrul ședinței, secretara de stat, Veronica Mihailov-Moraru, a făcut o retrospectivă a elaborării și adoptării proiectului de lege nr. 301 în prima lectură și a prezentat aspectele care urmează a fi discutate și definitivate, pentru ca documentul să fie adoptat în lectura a doua de către Parlament.

„În contextul ședinței care a avut loc la Parlament pe data de 17 decembrie și, ulterior, a mesajelor apărute în spațiul public, am decis să organizăm o discuție publică pentru clarificarea unor interpretări eronate. Reiterăm poziția foarte fermă a Ministerului Justiției în partea ce ține de importanța promovării acestui proiect de lege, care este o prioritate ce ține de sectorul promovării drepturilor omului”, a reiterat Veronica Mihailov-Moraru.

Discuțiile s-au axat pe propunerile de modificare a art. 134 din Codul penal - criteriile motivelor de prejudecată, și a art. 346 din Codul penal care prevede sancționarea infracțiunilor de incitare la acțiunile violente pe motive de prejudecată. Participanții și-au expus opiniile și recomandările.

Menționăm că proiectul, care anterior a fost votat de Parlament în prima lectură, a fost expertizat și de către OSCE și consultat pe platforma parlamentară. Acesta urmează să fie definitivat și înaintat pentru a fi votat în a doua lectură.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!