ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Monitorul Oficial a publicat decizia privind instituirea Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală

11:50 | 23.12.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 23 dec. /MOLDPRES/. Monitorul Oficial de joi, 23 decembrie, a publicat decizia Guvernului de aprobare a proiectului de lege privind instituirea Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Noua structură va activa în baza Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, cu preluarea proiectelor de dezvoltare regională și locală, transmite MOLDPRES.

Conform hotărârii Executivului, obiectivul principal al proiectului de lege se referă la crearea unei surse de finanțare a următoarelor proiecte de investiții: pentru apă și canalizare, care în prezent sunt finanțate din sursele Fondului ecologic național pentru proiecte în domeniul energetic ce sunt finanțate din sursele Fondului pentru eficiență energetic; pentru alte proiecte investiționale din domeniul dezvoltării rurale, în special, proiecte de alimentare cu apă și canalizare și infrastructură locală, care sunt finanțate din sursele Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural.

Proiectul mai prevede și dezvoltarea unui sistem informațional automatizat de evidență, în care vor fi incluse toate proiectele finanțate din Fond.

În Bugetul pentru anul 2022, prin acest fond se vor aloca opt sute de milioane de lei. Pentru proiecte de dezvoltare regională este destinată o suma de aproximativ trei sute de milioane de lei, care vor fi redirecționate către: crearea locurilor de munca în regiunile de dezvoltare; dezvoltarea urbană, în mod special în centrele raionale; îmbunătățirea infrastructurii de apeducte, sisteme de canalizare etc.

Pentru proiecte de dezvoltare locală se vor aloca aproximativ cinci sute de milioane de lei, pentru următoarele tipuri de proiecte: construcția și renovarea infrastructurii sociale - școli, grădinițe, case de cultură, terenuri de joacă pentru copii etc.; îmbunătățirea infrastructurii de apeducte, de canalizare, stații de epurare etc.; cofinanțarea proiectelor implementate cu finanțare externă.

După aprobarea legii în Parlament, Guvernul va elabora regulamentul de aplicare, iar în luna februarie vor fi anunțate apelurile de aplicare la proiecte către administrațiile publice locale.

Sursă: monitorul.gov.md

img21009882

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!