ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O decizie privind fabricarea și circulația producției alcoolice a fost publicată în Monitorul Oficial

11:46 | 23.12.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 23 dec. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat ieri modificări la Legea cu privire la fabricarea și circulația alcoolului etilic și a producției alcoolice, prin ajustarea cadrului legal la evoluțiile pieței și la necesitățile mediului de afaceri în domeniu. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial de joi, 23 decembrie, transmite MOLDPRES.

Proiectul prevede o serie de reglementări ce vor contribui la garantarea calității produselor alcoolice, evitarea falsificării și contrafacerii acestora, asigurarea trasabilității și evidenței producției fabricate și comercializate, precum și va elimina barierele tehnice pentru concurență în domeniu.

Conform documentului, urmează revizuirea competențelor Agenției Naționale pentru Securitatea Alimentelor (ANSA), instituție care execută controlul de stat în domeniul respectiv. Se vor acorda atribuții suplimentare pentru monitorizarea și evidența datelor de fabricare și circulație a produselor alcoolice în vederea elaborării studiilor și analizelor pentru realizarea și promovarea politicilor publice în domeniu.

Modificările sunt necesare inclusiv în contextul angajamentelor asumate de Republica Moldova în calitate de membru al Organizației Mondiale a Comerțului. Legea actuală prevede reglementări separate pentru fabricarea produselor alcoolice destinate pieței interne și celei de export, ceea ce nu este corect, având în vedere că produsele pentru export trebuie să corespundă cerințelor statelor în care sunt comercializate.

Proiectul mai prevede o clasificare și claritate a categoriilor de alcool etilic, precum și completarea Legii cu noțiuni noi, cum ar fi băutură slab alcoolică sau băutură cu un conținut redus de alcool. Implementarea proiectului nu necesită cheltuieli financiare din bugetul de stat și nici pentru agenții economici.

Sursă: monitorul.gov.md

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!