ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Sănătății a evaluat corectitudinea gestionării și administrării vaccinurilor anti-COVID

11:35 | 24.12.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 24 dec. /MOLDPRES/. Ministerul Sănătății a evaluat corectitudinea gestionării și administrării vaccinurilor împotriva COVID-19, în contextul raportului de audit prezentat de Curtea de Conturi, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, în cadrul auditului de performanță realizat de Curtea de Conturi au fost evaluate peste 527 mii de înregistrări în sistemul informațional de evidență a vaccinărilor împotriva COVID-19. Dintre acestea, pentru 520,2 mii (98,7%) nu a fost identificată nici o abatere, iar pentru 6 804 cazuri (ce constituie 1,3%), înregistrate în perioada mai-august curent, auditul a raportat înscrieri de vaccinuri cu termen expirat la data înregistrării în sistem.

Pentru a evalua corectitudinea administrării vaccinurilor, Ministerul Sănătății a instituit o comisie de anchetă, care până în prezent a analizat 1 967 cazuri din cele raportate cu abateri la înregistrare, efectuând cu acest scop vizite în 12 instituții medicale din țară. Comisia de anchetă a inclus reprezentanți ai Ministerului Sănătății, specialiști din medicina de familie, din sănătate publică și care administrează sistemul informațional de evidență a imunizărilor.

Evaluarea s-a bazat pe examinarea proceselor și a documentației de evidență privind gestionarea și administrarea vaccinurilor, așa ca facturile fiscale pentru loturile recepționate de instituții, registrele de vaccinare pe hârtie, cu contrapunerea datelor incluse în sistemul informațional. Ca rezultat s-a stabilit că, în mare parte, devierile constatate au fost produse prin admiterea de erori la introducerea datelor în sistemul electronic de evidență a imunizărilor. Astfel, la înregistrarea vaccinului administrat se alege tipul vaccinului, precum și seria, dintr-o listă prestabilită din meniul derulant, unde sunt indicate toate seriile recepționate în țară, atât cele disponibile, cât și cele deja epuizate. Aceste imperfecțiuni ale sistemului au permis introducerea datelor, alegerea eronată a seriilor de vaccin.

MS menționează că probabilitatea comiterii de erori la introducerea datelor, care au fost identificate pentru 1,3% de înregistrări evaluate, a fost influențată de volumul excesiv de lucru, gradul înalt de epuizare fizică și morală a lucrătorilor medicali responsabili pentru realizarea campaniei de imunizare, derulată într-un ritm accelerat în vara 2021, cu desfășurarea maratoanelor de vaccinare, în paralel cu asigurarea tuturor celorlalte obligațiuni de funcții, pe un fundal de criză de cadre.

img21009906

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!