ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Proiectul care prevede verificarea integrității candidaților la funcțiile de membri CSM și CSP a fost suspus consultărilor

16:14 | 24.12.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 24 dec. /MOLDPRES/. Ministerul Justiției a desfășurat astăzi consultări publice asupra proiectului de lege, care prevede verificarea integrității tuturor candidaților la funcțiile de membri în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), până la convocarea adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor (pre-vetting), comunică MOLDPRES.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a prezentat principalele prevederi ale proiectului. „Proiectul privind pre-vettingul presupune selectarea unor membri integri în CSM și CSP – un prim pas important spre curățarea sistemului de justiție. Avem și susținerea Comisiei de la Veneția, care a avizat pozitiv inițiativa noastră, iar acest lucru ne face să fim mai fermi în acțiuni și mai încrezători că vom reuși”, a menșionat Litvinenco.

Majoritatea discuțiilor s-au axat pe activitatea Comisiei de evaluare, accesul la informații al membrilor acesteia, termenii prevăzuți pentru colectarea informațiilor și evaluarea candidaților. Toate recomandările și propunerile vor fi analizate, iar cele care pot contribui la îmbunătățirea proiectului de lege, vor fi incluse în versiunea finală.

Săptămâna trecută proiectul a fost expediat spre avizare instituțiilor responsabile.

Foto: MJ

img21009920

img21009920

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!