ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Iurie Brașoveanu: ”Am realizat mai multe portrete ale unor personalități din cultura română”

16:23 | 27.12.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 dec. /MOLDPRES/. Profesorul, artistul plastic și poetul Iurie Brașoveanu, laureat al mai multor premii în domeniul graficii și picturii, a realizat mai multe portrete ale unor personalități din R. Moldova și România, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Iurie Brașoveanu a menționat că a pregătit pentru tipar un album de portrete intitulat ”Oameni iluștri”, dedicat unor personalități ale culturii române.

Albumul a apărut în versiune electronică și cuprinde 200 de pagini, în care a inclus 70 de portrete, grafică și versuri din creația sa. ”Este un album de grafică alb-negru, în care sunt toate culorile universului. Aceste două culori simbolizează nașterea și moartea și despart lumina de întuneric. Lucrarea este și ca un recviem pentru cei plecați în eternitate. Aici sunt portretele poeților Mihai Eminescu, Veronica Micle, Grigore Vieru, Nicolae Dabija, Leonida Lari ș.a., a precizat pictorul.

Totodată, în ultima perioadă artistul a realizat mai multe lucrări de grafică, pictură de șevalet, restaurări și icoane. De asemenea, a restaurat două icoane datate din sec. XVI, care se află la Mănăstirea ”Sfânta Maria”  din Moncalieri, Italia. În același timp, artistul a participat la toate expozițiile de grup de la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși”, iar actualmente este prezent cu lucrări în trei expoziții din România. A fost președinte al juriului la secțiunea grafică, la Concursul Internațional de Arte ”Trofeu XXL 2021”, ediția a V-a, din București.

Iurie Brașoveanu s-a născut la 7 noiembrie 1962 în satul Copăceni, raionul Sângerei. A absolvit Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală” și Facultatea de Pictură și Grafică a Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău. Timp de 20 de ani, a fost profesor de pictură la Școala de Arte Plastice din Sângerei și la cele trei școli generale din acest oraș. Din 2001 până în 2020, aflându-se în Franța și Italia, s-a ocupat de pictura iconografică, tablouri religioase, portrete, restaurări de mobilă și anticariat, icoane și tablouri. A pictat două biserici din Republica Moldova și două din Italia. De asemenea, a ilustrat  30 de cărți semnate de autori din R. Moldova, România și Italia și a pictat 13 icoane.

img21009956

img21009956

img21009956

img21009956

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!