ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Echipele mobile de vaccinare vor primi echipamente speciale donate de OMS

10:03 | 29.12.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 29 dec. /MOLDPRES/. Un număr de 120 de laptopuri și tot atâtea computere, 152 de televizoare și 1 100 seturi de echipamente vestimentare și de protecție au fost donate ieri instituțiilor medicale implicate în procesul de vaccinare împotriva COVID-19, cu suportul Uniunii Europene și al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), comunică MOLDPRES.

La evenimentul de transmitere a echipamentului a fost prezent și secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu.

„Suportul oferit vine să contribuie la îmbunătățirea nivelului de utilizare a sistemelor informaționale de către lucrătorii medicali, prin digitizarea procesului de colectare a datelor privind vaccinarea împotriva COVID-19 în Republica Moldova, dar și pentru eficientizarea activității echipelor mobile de vaccinare din localități. Suntem recunoscători Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății pentru suportul continuu și, probabil cel mai important, pentru lecția de solidaritate pe care ne-o oferă de la declanșarea acestei pandemii și nu doar”, a menționat Nicolaescu.

Șeful adjunct al Secției Operațiuni a Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Gintautas Baranauskas a specificat că lucrătorii medicali, care fac parte din echipele mobile de vaccinare, medicii și asistenții medicali de familie trebuie să beneficieze de condiții cât mai bune de activitate și de echipamente moderne și sigure, care să le ușureze munca.

“Uniunea Europeană va continua să susțină modernizarea sistemului medical, pentru ca pacienții să aibă acces la servicii medicale de calitate, iar lucrătorii medicali - la condiții sigure de muncă”, a subliniat Baranauskas.

„Echipamentele IT, donate astăzi, vor contribui la dotarea lucrătorilor medicali de la centrele de sănătate, utilizarea eficientă a registrului electronic privind vaccinarea împotriva COVID-19 și monitorizarea persoanelor vaccinate. OMS, cu suportul Uniunii Europene și altor parteneri, este mereu alături de R. Moldova prin acordarea de suport tehnic, instruiri și donații. E nevoie să ne consolidăm în continuare eforturile pentru a crește rata de vaccinare, în special a celor care prezintă cel mai mare risc – persoanele cu anumite boli cronice și cele care au peste 60 de ani. Extinderea oportunităților de imunizare este esențială pentru a obține rata de 70% de acoperire vaccinală pentru toate grupele de vârstă și de a reuși întreruperea transmiterii virusului”, a spus dr. Miljana Grbic, reprezentantul OMS la Chișinău.

Valoarea donației constituie circa 228 de mii de euro. Cele 120 de laptopuri și 120 de computere vor fi distribuite instituțiilor din asistența medicală primară pentru a îmbunătăți rata de utilizare a sistemelor informaționale și digitalizarea integrală a procesului de vaccinare. De asemenea, echipele mobile de vaccinare de la centrele de sănătate vor avea în dotare echipamente corespunzătoare pentru buna desfășurare și promovare a procesului de vaccinare: vestă, rucsac, chipiu, maiou și mască de protecție. Cele 152 de televizoare urmează să fie distribuite spitalelor din țară pentru informarea grupurilor de risc despre importanța vaccinării, măsurile de prevenire a infecțiilor și riscurile de îmbolnăvire cu COVID-19.

img21009989

img21009989

img21009989

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!