ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Electorale Centrale

12:11 | 29.12.2021 Categorie: Comunicate

CEC a totalizat informațiile prezentate în rapoartele privind finanțarea campaniei electorale ale concurenților electorali pentru alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021

Chişinău, 29 dec. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală (CEC) a luat act de informațiile prezentate în rapoartele privind finanțarea campaniei electorale ale concurenților electorali pentru alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021. 

În cadrul acestui scrutin, 13 partide politice și un bloc electoral și-au înregistrat candidați în calitate de concurenți electorali. Din acestea, 8 au deschis cont cu mențiunea „Fond electoral”: Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”; Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”; Partidul Democrat din Moldova; Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor; Partidul Politic „Șor”; Partidul Politic „Patrioții Moldovei”; Partidul Politic Moldovenesc „Ai Noștri”; Partidul Politic „NOI”.  

Alți 4 concurenți electorali au prezentat rapoarte financiare, însă au declarat doar „Donații în mărfuri, obiecte, lucrări sau servicii”: Partidul Politic Partidul Verde Ecologist; Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”; Partidul Liberal; Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii. Totodată, Partidul Politic „Partidul Unității Naționale” și Partidul Politic „Voința Poporului” au prezentat informația cu privire la neimplicarea cheltuielilor pentru finanțarea campaniei electorale și desfășurarea acțiunilor de promovare electorală. 

În perioada de referință, Comisia a adoptat 10 hotărâri cu privire la supravegherea veniturilor și cheltuielilor concurenților electorali. În acest sens, Comisia a aplicat următoarele sancțiuni: atenționări Partidului Politic „Șor” și Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”;  avertismente, dintre care două repetat, pentru Partidul Liberal, Partidul Politic „NOI” și Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii. Partidul Politic „Patrioții Moldovei” a fost somat să verse la bugetul de stat contravaloarea donației încasate în numerar cu depășirea plafonului, iar Partidul Politic „NOI” și Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii au fost lipsite de alocațiile de la bugetul de stat ca sancțiune complementară pentru o perioadă de la 6 luni până la un an. 

Suplimentar atribuției de supraveghere, CEC a mai supus controlului veniturile și cheltuielile concurenților electorali. Urmare controlului, Comisia a constatat 8 cazuri de nedeclarare a cheltuielilor admise de către:  Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”; Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor; Partidul Politic „Șor” (3 cazuri distincte); Partidul Politic „Patrioții Moldovei”; Partidul Liberal; Partidul Politic „NOI”. Totodată,  fost depistat un caz de depășire a cheltuielilor peste plafonul mijloacelor din fondul electoral stabilit în cazul Partidului Politic „Șor” și un caz de raportare neconformă -  în cazul Partidului Liberal. 

În context atribuției de control, CEC a atenționat 4 concurenți electorali: Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Partidul Politic „Șor”, Partidul Politic „Patrioții Moldovei”, a avertizat Partidul Liberal și Partidul Politic „Șor” și a lipsit de alocații de la bugetul de stat ca sancțiune complementară pentru o perioadă de 6 luni Partidul Liberal și pentru o perioadă de 12 luni Partidul Politic „Șor. În cazul concurenților electorali Partidul Politic „Șor” și Partidul Politic „NOI” a fost solicitată anularea înregistrării candidaților desemnați pentru circumscripția electorală municipală Bălți. 

În cazul Partidului Politic „NOI”, instanța de judecată a respins demersul Comisiei Electorale Centrale de anulare a înregistrării candidatului Vladimir Dachi. În cazul Partidului Politic „Șor”, demersul de anulare a înregistrării candidatului Marina Tauber, a fost admis. Astfel,  candidatul a fost exclus din cursa electorală pentru folosirea repetată a fondurilor financiare și materiale nedeclarate, precum și pentru depășirea cheltuielilor peste plafonul mijloacelor din fondul electoral. 

Cu referire la candidații independenți, potrivit prevederilor legale, aceștia prezintă la consiliul electoral de circumscripție rapoartele privind veniturile acumulate și cheltuielile efectuate în campania electorală. Astfel, în cazul candidaților independenți PINTEAC Roman, RUSSU Ghennadi, PROCOPCIUC Ala, ISTRATI Valeriu, GUȘTIUC Nicolae, BABEI Tatiana și MARLEAN Viorel, aceștia au informat consiliul electoral de circumscripție despre faptul că nu își vor deschide cont cu mențiunea „Fond electoral” și, respectiv, vor desfășura activități de campanie sau promovare electorală ce nu vor implica cheltuieli financiare. Candidații independenți GRIGORIȘIN Nicolai, CARAJA Vitalie, CORLĂTEANU Radu și MAGU Ludmila au deschis fond electoral și au raportat venituri și cheltuieli.

 Toate rapoartele prezentate au fost plasate pe pagina web a Comisiei Electorale Centrale (www.cec.md), la rubrica „Alegeri și referendumuri”/„Alegeri locale noi din 21.11.2021”/„Susținerea financiară”, cu respectarea legislației privind protecția datelor cu caracter personal.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!