ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O schemă infracțională privind eliberarea certificatelor false de vaccinare a fost destructurată de SPIA

12:27 | 29.12.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 29 dec. /MOLDPRES/. Ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI, sub conducerea Procuraturii Anticorupție au destructurat o schemă infracțională privind eliberarea certificatelor false de vaccinare, comunică MOLDPRES.

Potrivit SPIA, măsurile speciale de investigații și acțiunile de urmărire penală au avut loc în perioada iulie 2021-decembrie 2021. În cadrul acestora au fost documentate acțiunile pretins a fi ilegale ale unor funcționari publici cu statut special/militar ai Serviciului Vamal, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, funcționari publici din ministerele Educației și Cercetării, Sănătății, Finanțelor, autorităților administrației publice, reprezentați ai cultelor religioase, agenți economici cât și persoane fizice.

Astfel, au fost identificate 240 de persoane, care direct/indirect au avut tangență cu circumstanțele enunțate mai sus, în privința acțiunilor cărora urmează să se expună organul de urmărire penală.

Potrivit probelor acumulate, registratorii (persoanele responsabile de introducerea datelor în Registrul de evidență a Vaccinării împotriva COVID–19) personal, cât și prin intermediari, au pretins și primit de la cetățeni ai Republicii Moldova, cât și de la  cetățeni străini, mijloace financiare care variau între 2 000 și 5 000 lei per certificat, pentru înregistrarea datelor eronate în Sistemul informațional automatizat (SIA) și în Registrul de evidență a Vaccinării împotriva COVID–19.

Ca rezultat al perchezițiilor efectuate la 22 decembrie curent, a fost reținut un militar cu funcție de conducere din MAI, care și-a recunoscut vina și colaborează cu organul de urmărire penală, fiind depistate și ridicate liste cu persoane vaccinate, copii ale actelor de identitate, certificate de vaccinare, bani și alte obiecte care au tangență la caz.

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele vizate riscă pedeapsă penală cu amendă sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 150 la 200 de ore, sau privare de libertate de la 2 la 7 ani.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!