ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

S-au împlinit 75 de ani de la nașterea pictoriței Inessa Țâpin

19:43 | 30.12.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 31 dec. /MOLDPRES/. Artistul plastic Inessa Țâpin ar fi împlinit astăzi 75 de ani, informează MOLDPRES.

În legătură cu această aniversare, recent Muzeul Național de Artă al Moldovei a inaugurat expoziția comemorativă ”75 ani de la nașterea artistei Inessa Țâpin, 1946-2013”. Expoziția cuprinde 30 de lucrări, dintre care 15 din colecțiile muzeului și alte 15 din colecții private. ”Inessa Țâpin a fost o artistă care s-a manifestat foarte mult în ultimii ani de activitate. Nu s-a angajat în nici un fel de tematici. Ea a operat cu culoarea, care stă la baza picturii. A avut un demers pictural sigur și foarte bine stabilit”, a constatat directorul instituției, Tudor Zbârnea.

În context, doctorul în studiul artelor, Ludmila Toma, a afirmat că drumul Inessei Țâpin către viziunea ei asupra lumii, către modul ei de armonizare a lumii spirituale cu mediul înconjurător, nu a fost ușor, iar uneori chiar dureros. ”De-a lungul anilor, lucrările Inessei Țâpin nu-și pierd puterea de influență asupra spectatorilor sensibili, datorită intensității emoțiilor sincere exprimate de sunetul unic al coardelor cromatice”, a remarcat Ludmila Toma.

Potrivit criticului de artă, Inessa Ţâpin și-a dezvăluit vocația în scenografie, în desene şi în pictura în ulei. Formată liber, în pofida condițiilor grele, ea a cunoscut și pasiunea pentru tendințele avangardiste. La formele camerale ale artei a trecut din necesitatea vitală de a retrăi liric simplele valori umane și de a crea chipuri sublime poetice. Dispoziția emoțională a peisajelor sale, portretelor, naturilor statice și nudurilor este pătrunsă de o ritmicitate a formelor, armonie coloristică, manieră de lucru degajată, luminiscență și „răsuflarea” picturii.

Inessa Țâpin s-a născut pe 31 decembrie 1946 la Chișinău. În 1967 a absolvit Școala Republicană de Arte Plastice în clasa profesoarei Ada Zevin. Timp de 20 de ani, este angajată ca pictor-scenograf la Televiziunea de stat din Moldova. Expune în Rusia, Japonia, Spania, România, Ungaria, Etiopia. Alte șapte expoziții personale ale artistei au fost organizate la Chișinău. În 1987 artista este decorată cu Medalia Asociației Internaționale a Plasticienilor Japonezi, iar în 2006 a fost distinsă cu Premiul ”Mihai Eminescu” al Ministerului Culturii al R. Moldova. Lucrările ei se păstrează în colecții publice și private din țară și de peste hotare.

Inessa Țâpin s-a stins din viață pe 4 februarie 2013, fiind înmormântată la Cimitirul ”Sfântul Lazăr” din Chișinău.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!