ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

14:11 | 31.12.2021 Categorie: Comunicate

Cauza de extrădare a lui Rizea Cristian va fi soluționată odată cu adoptarea unei decizii irevocabile de către instanțele naționale 

Chişinău, 31 dec. /MOLDPRES/. Ministerul Justiției al Republicii Moldova vine cu următoarele precizări privind cauza de extrădare a lui Rizea Cristian din Republica Moldova în România, în vederea executării sentinței instanțelor judecătorești române, prin care persoanei date i-a fost aplicată pedeapsa de 4 ani și 8 luni privațiune de libertate.

După recepționarea cererii de extrădare de la autoritățile române, Ministerul Justiției din Republica Moldova a transmis, pe 23 noiembrie 2020, Judecătoriei Chișinău demersul de extrădare din Republica Moldova în România a lui Rizea Cristian, pentru examinare și emitere a unei decizii în acest sens.

Până în prezent, în cadrul Judecătoriei Chișinău au avut loc nouă ședințe de judecată pe marginea acestui dosar. De cele mai multe ori, însă, acestea au fost amânate la cererile avocaților lui Rizea Cristian. Motivul invocat al amânărilor a fost examinarea unor cauze conexe în contencios administrativ, care ar avea legătură cu dosarul de extrădare. Următoarea ședință de judecată pe cauza de extrădare este stabilită pentru 28 ianuarie 2022.

Cu titlu de informare, aducem la cunoștință că Rizea Cristian a contestat în contencios administrativ, la Judecătoria Chișinău (sediul Râșcani), Decretul Președintelui Republicii Moldova privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova. Totodată, acesta s-a adresat cu două cereri separate către Președintele Republicii Moldova și Biroul Migrație și Azil al Ministerului Afacerilor Interne, prin care a solicitat acordarea azilului pe teritoriul Republicii Moldova. 

Astfel, cauza de extrădare a lui Rizea Cristian va fi soluționată odată cu adoptarea, de către instanțele judecătorești naționale, a unei decizii irevocabile pe marginea demersului de extrădare depus de către Ministerul Justiției din Republica Moldova.

Totodată, Republica Moldova a informat astăzi Ministerul Justiției din România despre mersul examinării cauzei de extrădare a lui Rizea Cristian, actualizând informația vizând procedura în cauză, prezentată anterior.

În continuare, Ministerul Justiției va întreprinde toate acțiunile necesare în conformitate cu prevederile Convenției europene de extrădare (Paris, 13.12.1957) și a legislației Republicii Moldova.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!