ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Serviciul Vamal a raportat încasă record în 2021

11:53 | 03.01.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 3 ian. /MOLDPRES/. Serviciul Vamal a raportat încasări de peste 28,5 miliarde de lei colectate în anul trecut, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, în 2021 veniturile încasate la bugetul de stat  au ajuns la peste 28,5 miliarde lei, fiind atestată o creștere cu 26,8% comparativ cu anul precedent și cu 24,9% față de 2019.

Totodată, în decembrie 2021 au crescut veniturile la bugetul de stat administrate de organul vamal. Astfel, în ultima lună a anului trecut, au fost înregistrate încasări de 3,062 miliarde lei, cu 27.2 % mai mult față de decembrie 2020.

În continuare, ponderea cea mai mare o dețin plățile provenite din administrarea TVA, urmate de accize și taxe vamale.

Referitor la categoriile de mărfuri supuse accizelor, cel mai mare contribuabil rămâne a fi sectorul petrolier, cu o pondere de circa 43%, urmat de produsele din tutun, care generează 30,7% și autovehicule, cu o cotă de peste 19% din suma totală a accizelor.

Conform sursei citate, creșterea încasărilor este determinată, preponderent, de perfecționarea controlului vamal, declararea autentică a bunurilor de către agenții economici de bună-credință, dar și de progresele înregistrate în domeniul antifraudă. Un alt factor ce influențează sporirea colectărilor la buget vizează măsurile de simplificare a procedurilor vamale și facilitare a comerțului internațional, cum ar fi declararea electronică, AEO (Agent Economic Autorizat), PVD (vămuirea la domiciliu) sau Exportator Aprobat.

img22000022

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!