ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Casa Albă este gata să răspundă decisiv dacă Rusia va invada Ucraina

13:18 | 03.01.2022 Categorie: Externe

Washington, 3 ian. /MOLDPRES/. Șeful statului american Joe Biden i-a spus duminică, 2 ianuarie, omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, că SUA și aliații lor „vor răspunde decisiv dacă Rusia va invada Ucraina”. Cei doi șefi de stat au avut duminică o convorbire telefonică, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Declarația a fost făcută la câteva zile după ce Biden a vorbit cu preşedintele rus Vladimir Putin și l-a avertizat din nou împotriva unei tentative de invazie a Ucrainei.

„I-am spus clar preşedintelui Putin că vom adopta sancţiuni dure şi ne vom spori prezenţa în Europa, la aliaţii noştri NATO”, a spus Joe Biden vineri.

„Preşedintele Biden a precizat că Statele Unite, alături de aliaţii şi partenerii lor, vor răspunde decisiv dacă Rusia va invada, din nou, Ucraina”, a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, după discuția dintre Biden şi Zelenski.

Washingtonul și Kievul discutată permanent despre acţiuni comune pentru menţinerea securităţii regionale din Europa și pentru prevenirea escaladării tensiunilor. Cei doi lideri au programat o serie de întâlniri diplomatice pentru o mai bună abordare a problemelor.

Președintele ucrainean Zelenski a apreciat „sprijinul neclintit” din partea Statelor Unite pe fondul tensiunilor cu Rusia, după discuţia telefonică de duminică cu omologul său american.

„Am vorbit despre acţiunile comune ale Ucrainei, SUA şi ale partenerilor pentru a menţine pacea în Europa şi a evita agravarea situaţiei”, a mai scris preşedintele ucrainean pe Twitter, potrivit Agerpres.

Occidentul acuză Moscova că a mobilizat zeci de mii de militari la frontierele ţării în aşteptarea unei posibile invazii.

Statele Unite şi Rusia urmează să poarte discuţii despre Ucraina în perioada 10-11 ianuarie la Geneva. Conduse de secretarul de stat adjunct al SUA Wendy Sherman şi omologul său rus, Serghei Riabkov, acestea vor fi urmate, la 12 ianuarie, de o întâlnire Rusia-NATO, apoi la 13 ianuarie de o reuniune în cadrul OSCE.

Foto: EPA

img22000026

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!