ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Compozitorul Vlad Mircos a editat o culegere de piese pentru pian

19:39 | 03.01.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 ian. /MOLDPRES/. Printre cele mai importante realizări ale compozitorului și muzicologului Vlad Mircos în anul 2021 a fost reeditarea și scoaterea de sub tipar, cu contribuția Ministerului Culturii, a culegerii de piese pentru pian ”Visul stelelor”, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Vlad Mircos a menționat că volumul include 20 de piese, pe lângă prefața semnată de poeta Galina Furdui, studiul muzicologic scris de compozitorul Adrian Beldiman, opiniile și reflecțiile unor personalități distincte din domeniul artei din țară și străinătate. Culegerea are 112 pagini și a apărut în cadrul programului de editare a carții naționale. Compozitorul speră că cele circa 150 de exemplare ale lucrării vor ajunge în instituțiile de învățământ artistic de pe tot teritoriul țării, devenind accesibile profesorilor, elevilor și studenților.

Pe parcursul anului 2021, Vlad Mircos a înregistrat la studio o serie de piese proprii și aranjamente orchestrale, scrise pe versurile poeților Galina Furdui, Claudia Partole, Vasile Voicu, Elena Răileanu, Marcela Șeptelici ș.a., în colaborare cu interpreții Oxana Mardari și Ansamblul ”Cununița”, Rodica Druță-Hămuraru, Ionela Nicoară, Mihaela Ioniță, Alin Bordian ș.a. ”De un deosebit succes s-au bucurat piesele ”Vioara dragostei” și ”Aveam și tată”, interpretate de Oxana Mardari. Un impact puternic a avut asupra publicului piesa instrumentală ”Ochii mamei”, interpretată de violonista Oxana Mardari, la care a fost realizat și un minunat videoclip. O frumoasă colaborare am avut cu Ansamblul ”Cununița” de la Școala de Arte ”Valeriu Poleakov”, condus de profesoara de vioară și canto Oxana Mardari, realizând piesele ”Unde ești, copilărie” și ”Feerie de Crăciun”, la cea din urmă de asemenea fiind realizat un videoclip magic, dedicat sărbătorilor de iarnă”, a precizat compozitorul.  

Vlad Mircos este plin de speranțe în ceea ce privește colaborarea cu tânăra și talentata interpretă de muzică ușoară Mihaela Ioniță, cu care a înregistrat deja la studio două piese, lucrând în prezent la alte proiecte muzicale. Compozitorul a orchestrat, de asemenea, două piese proprii pentru Fanfara Școlii de Arte ”Valeriu Poleakov”, realizând aranjamentele la câteva lucrări, în colaborare cu interpreți din țară și străinătate. În luna mai el a avut o memorabilă întâlnire de creație cu elevii și profesorii Secției ”Educație muzicală” de la Liceul Teoretic ”Ion Creangă” din Chișinău, iar la 5 octombrie a organizat la Școala de Arte ”Valeriu Poleakov”, în comun cu Secția ”Canto”, un concert cu genericul ”Flori pentru profesori”, dedicat Zilei Profesorului.

Pe parcursul anului trecut, Vlad Mircos a fost președinte și membru al juriului la câteva concursuri naționale și internaționale, printre care ”Sonus”, ”Unitate prin diversitate”, ”Ars Adolescentina”, ”Chantons, amis!” ș.a., organizate on-line, în cadrul cărora au răsunat și câteva piese semnate de compozitor. În calitate de profesor de discipline muzical-teoretice la Școala de Arte ”Valeriu Poleakov”, Vlad Mircos s-a bucurat de faptul că majoritatea orelor au fost predate cu prezența fizică a elevilor, reușind astfel să realizeze din toate punctele de vedere tot ce și-a planificat cu elevii, inclusiv examenele și testările semestriale și anuale.

În anul 2022 Vlad Mircos speră, la fel ca întreaga societate, să se sfârșească pandemia, ca să putem reveni treptat la activitățile normale, așa cum a fost înainte. În plan profesional compozitorul își dorește, de asemenea, să ducă la bun sfârșit câteva proiecte muzicale, sperând că pe parcursul anului curent va avea multe alte colaborări interesante. 

img22000033

img22000033

img22000033

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!