ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova ar putea beneficia de un nou program de asistență macrofinanciară din partea UE

15:12 | 04.01.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 4 ian. /MOLDPRES/. Comisia Europeană a adoptat astăzi o propunere pentru un nou program de asistență macrofinanciară destinat Republicii Moldova, în valoare de până la 150 de milioane de euro, comunică MOLDPRES.

Potrivit deciziei, banii vor fi oferiți urmare a unei solicitări a Chișinăului și vor fi folosiți pentru redresarea economică. Aproximativ 30 mln de euro se preconizează a fie acordați sub formă de granturi, respectiv alte 120 mln de euro vor fi oferiți sub formă de împrumuturi pe termen mediu.

Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a afirmat că acești bani vor fi condiționați de îndeplinirea unor angajamente. „Alături de noul program FMI, această propunere nouă de asistență macro-financiară ar oferi atât granturi, cât și împrumuturi la rate favorabile pentru a ajuta economia moldovenească în următorii doi ani. Ca de fiecare dată, această finanțare ar fi condiționată de îndeplinirea angajamentelor de politică”, a remarcat oficialul.

Noul plan de ajutor pentru R. Moldova urmează a fi aprobat de Parlamentul și Consiliul European, după care banii vor putea fi debursați.

img22000047

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!