ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Leonid Popescu a vernisat o expoziție la Biblioteca Națională

17:10 | 04.01.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 ian. /MOLDPRES/. O expoziție de pictură și grafică cu genericul ”Drumul printre ziduri” a artistului plastic Leonid Popescu a fost vernisată astăzi la Biblioteca Națională. Expoziția cuprinde circa 40 de lucrări. Tot aici au fost lansate cărțile „Tragedie pozitivă”, „Drumuri printre ziduri”, „Ecuația nuanței absolute. Piese de teatru” și „E pustie Slatina fără tine”, semnate de protagonistul manifestării, informează MOLDPRES.

Prezent la eveniment, academicianul Mihai Cimpoi a menționat că Leonid Popescu este un talent polivalent,  care are un simț deosebit al culorii. ”El a zugrăvit sfinți și scene religioase în interiorul Catedralei din Chișinău, a pictat zeci de biserici în reconstrucție din Maramureșul carpatic, Chilia dunăreană, în Rusia și prin meleaguri natale”, a constatat Mihai Cimpoi. În context, directorul instituției, Elena Pintilei a afirmat că expoziția în cauză se potrivește la început de an, lucrările fiind atât de armonioase, de parcă ar fi pictate special pentru această sală.

Pe marginea creației protagonistului manifestării s-au pronunțat scriitorii Iulian Filip, Tudor Țopa, Vasile Căpățână, criticul de artă Eleonora Sâdnic, artistul plastic Ștefan Popa ș.a. Interpretul Octavian Mândruță din București a prezentat un recital de colinde, iar în rolul lui Moș Crăciun a fost compozitorul și interpretul Ilie Văluță.

Leonid Popescu s-a născut la 22 martie 1953 în satul Sărătenii Vechi, raionul Teleneşti. A absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chişinău şi Facultatea de Design – grafică industrială a Institutului de Arte şi Design din Harkov, Ucraina. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Leonid Popescu este unul din zugravii Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului”. În 2001 a fost distins cu titlul onorific „Maestru în Arte”, în 2013 – cu ”Ordinul de Onoare” și în 2016 - cu titlul onorific ”Artist al Poporului”. De asemenea, este deținătorul Ordinului ”Andrei Rubliov” al Patriarhiei ruse. Leonid Popescu are lucrări în colecţii publice şi private din ţară şi de peste hotare.

Expoziția va fi deschisă până la 28 ianuarie.

img22000051

img22000051

img22000051

img22000051

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!