ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Recurs la istorie: 5 ianuarie

07:55 | 05.01.2022 Categorie: Societate

5 ianuarie 1066 - Anglia rămâne fără moștenitor al coroanei. Regele Eduard Confesorul al Angliei moare fără moștenitori, ceea ce a dus la o criză de succesiune, care va duce în cele din urmă la cucerirea normandă a Angliei.

5 ianuarie 1393 - S-a încheiat tratatul de pace dintre Mircea cel Bătrân, domnul Țării Românești (1386-1418), și sultanul Baiazid I. Tratatul prevedea ca „Principatul Valahiei” să se guverneze după propriile legi, iar domnul avea dreptul de a face război și pace cu vecinii săi și să încheie tratate de prietenie cu ei și să aibă drept de viață și de moarte asupra supușilor săi.

5 ianuarie 1463 - Schimbare dramatică de situație în cazul poetului francez François Villon. Pedeapsa cu moartea împotriva sa este modificată în exil timp de zece ani. 

5 ianuarie 1477 - În cadrul Bătăliei de la Nancy, Carol Temerarul este ucis și Burgundia devine parte a Franței.

5 ianuarie  1499 - Ștefan cel Mare, domnul Moldove , a refuzat să plătească tribut turcilor.

5 ianuarie 1500 - Ducele Ludovico Sforza cucerește Milano.

5 ianuarie 1665 - La Paris se publică revista Journal des sçavans, prima publicație științifică.

5 ianuarie 1716 - În Țara Românească, prin numirea în calitate de domn a lui Nicolae Mavrocordat, se instaurează regimul fanariot.

5 ianuarie 1757 - Regele Ludovic al XV-lea al Franței este ușor rănit în timpul unei tentative de asasinat cu un cuțit de către Robert-François Damiens, ultima persoană care a fost executată în Franța prin târâre în urma calului și împărțire în patru, forma tradițională a pedepsei capitale folosite pentru regicid.

5 ianuarie 1805 - Așezământul agrar al lui Alexandru Moruzi este cea dintâi legiuire care prevede eliberarea unei părți din moșii de toate servituțile feudale și transformarea ei în proprietate absolută a boierului.

5 ianuarie 1819 - Poarta otomană a promulgat un Regulament special, care hotăra ca scaunele de domnie ale Moldovei și Țării Românești, ca și dregătoriile de dragomani ai Divanului otoman și ai Amiralității otomane urmau a fi ocupate, prin rotație, de 4 familii fanariote.

5 ianuarie 1828 - S-au deschis, la Iași, cursurile "Școlii de românește și latinește", la mănăstirea Trei Ierarhi, conduse de Iordache Săulescu.

5 ianuarie 1859 - Alexandru Ioan Cuza este ales în unanimitate de către Adunarea Electivă a Moldovei  domn, în cadrul proiectului de unire a Principatelor.

5 ianuarie 1875 - Palatul Garnier, construit în stil neo-baroc de Charles Garnier, unul dintre cele mai renumite sedii de operă din lume, este inaugurat la Paris.

5 ianuarie 1895 - Afacerea Dreyfus: ofițerul armatei franceze, Alfred Dreyfus, este destituit din rang și condamnat la închisoare pe Insula Diavolului.

5 ianuarie 1896 - Într-o cafenea din orașul egiptean Alexandria a avut loc prima proiecție cinematografică din Egipt și de pe continentul african.

5 ianuarie 1919 - Este creat Partidul Muncitoresc German, care va deveni Partidul Muncitoresc Național-Socialist German – partidul nazist.

5 ianuarie 1933 - A început construirea podului Golden Gate din orașul San Francisco, SUA.

5 ianuarie 1934 - În România s-a format un guvern liberal condus de Gheorghe Tătărăscu. Guvernările Tătărăscu au netezit calea instaurării dictaturii lui Carol al II-lea, prin ignorarea Parlamentului și guvernarea prin decrete-legi.

5 ianuarie 1944 - London Daily Mail a devenit primul ziar care are ediții pe cele două maluri ale Atlanticului.

5-8 ianuarie 1949 - S-a constituit, la Moscova, Consiliul de Ajutor Economic Reciproc, în replică la Planul Marshall. CAER a fost creat la inițiativa URSS ca organizație economică a statelor comuniste europene pentru a constitui un echivalent al Comunității Economice Europene. 

5 ianuarie 1956 - Cântărețul american Elvis Presley înregistrează "Heartbreak Hotel".

5 ianuarie 1957 - Președintele american Dwight Eisenhower cere aprobarea Congresului pentru acțiunile de ajutorare a statelor din Orientul Mijlociu amenințate de agresiunea comunistă - "Doctrina Eisenhower".

5 ianuarie 1968 - În plină iarnă, în Cehoslovacia începe ”Primăvara de la Praga”. Reformistul Alexander Dubček îl înlocuiește pe stalinistul Antonín Novotný ca prim-secretar al Partidului Comunist și începe o perioadă de liberalizare politică.

5 ianuarie 2000 - Iugoslavia depune un memoriu la "Curtea Internațională de Justiție" împotriva a șapte state membre NATO: Belgia, Canada, Franța, Italia, Olanda, Portugalia și Marea Britanie, considerate vinovate că au utilizat forța împotriva unui stat suveran în ziua când a început bombardarea Iugoslaviei (24 martie 1999). Plângerile împotriva Spaniei și SUA au fost anulate ca urmare a deciziei CIJ din 2 iunie 1999.

5 ianuarie 2005 - Eris, a doua cea mai mare planetă pitică cunoscută din sistemul nostru solar, a fost descoperită de o echipă americană folosind imagini luate la 21 octombrie 2003 la Observatorul Palomar.

5 ianuarie 2014 - A decedat unul dintre cei mai mari fotbaliști ai lumii - portughezul Eusebio.

img22000049

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!