ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

După proteste masive în mai multe orașe, guvernul din Kazahstan a demisionat

11:58 | 05.01.2022 Categorie: Externe

Nur-Sultan, 5 ian. /MOLDPRES/. În urma creșterii esențiale a prețurilor la gaze și carburanți, urmată de proteste masive în diferite orașe, guvernul din Kazahstan, una dintre cele mai stabile republici ex-sovietice, a demisionat, relatează MOLDPRES cu referire la G4Media.

Preşedintele Kasîm Tokaev a acceptat demisia executivului și a anunțat plafonarea prețurilor.

Kazahstan este unul dintre cei mai mari producători globali de petrol și gaze, iar localnicii au protestat față de creșterea abruptă a prețurilor.

În zilele premergătoare, poliţia a folosit grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene pentru a dispersa o manifestaţie împotriva creşterii preţului la gaze care a reunit câteva mii de persoane la Almaty, capitala economică a acestei ţări din Asia Centrală. În urma protestelor, au fost arestați 200 de oameni în toată țara.

Mişcarea a început în oraşul Zhanaozen, în vestul acestei ţări bogate în resurse naturale, înainte de a se extinde în marele oraş regional Aktau de pe malul Mării Caspice.

Kasîm-Jomart Tokaev, la putere din 2019, a fost ales drept succesor de liderul istoric Nursultan Nazarbaev, în vârstă de 81 de ani, care a condus Kazahstanul timp de treizeci de ani din 1989 şi îşi păstrează influenţa.

Foto: Reuters

img22000064

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!