ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Rusia a trimis trupe în Kazahstan

12:19 | 06.01.2022 Categorie: Externe

Moscova, 6 ian. /MOLDPRES/. Rusia a anunțat joi, 6 ianuarie, că trimite trupe în Kazahstan, iar Ministerul Apărării a publicat imagini cu soldații trimiși să stopeze revolta populară. Trimiterea de trupe rusești în sprijinul regimului autocratic din Kazahstan se bazează pe apartenența ambelor țări la OTSC, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, comunică MOLDPRES cu referire la G4Media.

Această organizație militară a fost inițiată în 1992 de Rusia, ca o replică la NATO. Statele membre sunt Rusia, Armenia, Kazahstan, Belarus, Kârgâzstan, Tadjikistan. Alte trei state au fost membre OTSC, dar s-au retras în urma diferendelor cu Rusia: Georgia, Azerbaidjan și Uzbekistan.

Statutul organizației este inspirat din cel al NATO. Articolul 4 al tratatului OTSC prevede că membrii trebuie să răspundă la cererea de ajutor a unui alt membru.

Președintele Kazahstanului, Kassîm Jomart Tokaiev a apelat miercuri, 5 ianuarie, la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), bloc militar condus de fapt de Rusia, pentru ajutor în cazul revoltelor populare din țară, iar OTSC a decis trimiterea unui „contingent de menținere a păcii” în Kazahstan.

Miercuri, președintele Armeniei, Nikol Pașinian, a anunțat pe contul său de Facebook că OTSC a decis să vină în ajutorul autorităților din Kazahstan cu trupe de menținere a păcii, iar joi dimineață Federația Rusă a decis deja să trimită trupe. El a spus că trupele vor rămâne „pentru o perioadă limitată de timp pentru a stabiliza și normaliza situația din această țară”. Nikol Pashinyan este cel care prezidează Consiliul OTSC în 2022.

Până la acest moment nu este public numărul trupelor ruse trimise în Kazahstan. Se așteaptă că în cel mai apropiat timp și alte state membre OTSC vor trimite trupe.

Foto: Reuters

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!