ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele UNITEM Alexandru Grecu: ”În 2021 am avut spectacole de calitate”

13:09 | 06.01.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 ian. /MOLDPRES/. Pentru președintele Uniunii Teatrale din R. Moldova (UNITEM), Alexandru Grecu, Artist al Poporului, 2021 a fost un an al spectacolelor de calitate pentru toate teatrele din țară, notează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Alexandru Grecu a menționat că în 2021 au fost montate circa 50 de spectacole în teatrele din R. Moldova. ”În cadrul Galei Uniunii Teatrale din Moldova, ediția a XX-a, juriul de preselecție a vizionat peste 40 de spectacole. Juriul final a acordat mai multe premii. Mă bucur că în anul care a trecut au apărut nume noi în mișcarea teatrală din Moldova: actori, regizori, scenografi, etc. Vreau să-l remarc în mod special pe regizorul Slava Sambriș, care a montat spectacole în cinci teatre pe parcursul anului 2021”, a subliniat președintele UNITEM.

Potrivit sursei citate, pentru Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale”, al cărui director este Alexandru Grecu, 2021 a fost un an foarte important. ”Anul trecut am participat la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu cu două spectacole: ”Prințesa de cartier” de Andrei Ivanov și ”Revizorul” de N. V. Gogol. Am reușit să organizăm cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru ”Festis”, la care au participat trupe din țară și de peste hotare. Au fost montate spectacolele ”Parlamentul sau comisia de anchetă” de Mirel Taloș, ”Casa” de Maxim Gorki, ”Valsul tancurilor” de Irina Nechit, ”Și cu violoncelul ce facem?” de Matei Vișniec, ș.a. Până la sfârșitul stagiunii curente vor mai fi patru premiere. În luna februarie, vom marca Zilele Ion Luca Caragiale, la cea de-a 170-a aniversare a sa, în cadrul cărora teatre din R. Moldova și România vor prezenta spectacole montate după toate piesele dramaturgului. Tot în 2021, personal am montat spectacole la București, Deva, Pitești și Reșița, România”, a mai spus cunoscutul regizor.

Regizorul, actorul, scenaristul și profesorul de teatru Alexandru Grecu, Artist al Poporului, laureat al Premiului Național, fondatorul și directorul artistic al Teatrului Național ”Satiricus I. L. Caragiale”, deținător al ”Ordinului Republicii”, s-a născut la 14 februarie 1960, în satul Colibaşi, raionul Cahul. A absolvit Colegiul de Arte din orașul Soroca (1979) și Institutul de Arte ”G. Musicescu” din Chișinău (1983). În 1987-1990 este stagiar în regie la Teatrul ”Satirikon” din Moscova, avându-l în calitate de conducător pe Konstantin Raikin. În anii 1983-1987 a fost actor și regizor la Teatrul ”A. Mateevici” din Chișinău. În 1990 a fondat Teatrul ”Satiricus” (din 2003 - Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale”).

De-a lungul anilor, a montat și a realizat peste 60 spectacole: ”Metamorfozele” de Ovidiu, ”Beethoven cântă din pistol” de Mircea M. Ionescu, ”Ciuleandra” de Liviu Rebreanu, ”O scrisoare pierdută”, D’ ale carnavalului”, ”O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, ”Maestrul și Margarita” de M. Bulgakov, ”SRL Moldovanul” de N. Esinencu, ”Carmen” de Prosper Mérimée, ”Made in Moldova”, ”Golanii revoluției moldave” de Constantin Cheianu ș.a. A efectuat turnee în Belgia, Bulgaria, Franța, Grecia, Irak, Italia, România, SUA, Suedia, Ungaria și în alte țări.

img22000083

img22000083

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!