ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii

16:58 | 06.01.2022 Categorie: Comunicate

Primele granturi mari pentru susținerea companiilor din Republica Moldova în internaționalizarea afacerilor

Chişinău, 6 ian. /MOLDPRES/. Zece companii care exportă produse și servicii pe piețele externe vor primi până la 2 milioane de lei sub formă de grant din partea statului și GIZ. Acestea au fost aprobate astăzi, 6 ianuarie de către Comitetul de coordonare al Programului de susținere a afacerilor cu potențial de creștere și internaționalizare, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

Companiile vizate din domenii ca digital marketing, producerea de cereale pentru micul dejun, producerea apelor minerale, procesarea mierii, producerea glicerinei, producerea umpluturilor din fructe pentru produse de cofetărie și patiserie, fabricarea paharelor reciclabile din hârtie, producerea fructelor și nucilor în ciocolată își vor internaționaliza afacerea prin intermediul grantului oferit prin intermediul Programul de susținere a afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizarea acestora.

În cadrul suportului financiar prin schema de „Grant” valoarea totală a investițiilor urmare implementării proiectelor investiționale va constitui 28 291 923 lei, din care suma finanțării nerambursabile constituie 12 836 501 lei.

Din numărul total de ÎMM-uri ale căror Proiecte investiționale au fost propuse spre finanțare pentru schema de „Grant”, 60 % au până la 9 salariați, 20 % au până la 49 salariați 20 % au pînă la 249 salariați. Totodată, din numărul total de ÎMM-uri finanțate 50 % realizează o cifră anuală de afaceri de pînă la 9 milioane lei, 30 % realizează o cifră anuală de afaceri de pînă la 25 milioane lei, 20 % realizează o cifră anuală de afaceri de pînă la 50 milioane lei.

Totodată în cadrul ședinței Comitetului a fost aprobată oferirea a opt Business Vouchere în valoare de pană la 100 mii lei pentru accesarea serviciilor de dezvoltare a afacerii în sumă totală de 428 419 lei.

Prin Programul de susținere al afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizare produsele și serviciile din Republica Moldova vor fi disponibile pe piețele internaționale din țări ca România, Ucraina, Germania, Suedia, Elveția, Irlanda, Franța, Marea Britanie, Olanda, Canada, SUA, Israel, Emiratele Arabe Unite, Rusia, Belarus precum și alte state din  Europa și Asia.

Programul de susținere a afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizarea acestora a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 439 din 01 iulie 2020 . Scopul Programului este de a contribui la creșterea economică durabilă prin atragerea investițiilor, sporirea competitivității și a productivității ÎMM din Republica Moldova, precum și internaționalizarea acestora. În cadrul programului, ÎMM-urile beneficiază de suport informațional și consultativ, asistență financiară sub formă de Business Voucher de până la 100.000 lei și Granturi până la 2 mil. lei. La Program pot participa ÎMM-urile care activează pe piață de cel puțin 2 ani, demonstrează o creștere continuă și planifică să se extindă pe noi piețe de desfacere sau să substituie importurile de produse sau servicii în Republica Moldova.

Programul a fost elaborat de Ministerul Economiei în colaborare cu ODIMM cu suportul asistenței tehnice a Proiectului Uniunii Europene “Infrastructura Calității în contextul DCFTA”. 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!