ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Naşterea Domnului

08:07 | 07.01.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 7 ian. /MOLDPRES/. Creștinii ortodocși de stil vechi prăznuiesc astăzi Nașterea Domnului (Crăciunul), care  face parte din cele 12 mari sărbători domnești sau împărătești, fiind precedată de un post de 40 de zile, notează MOLDPRES.

Crăciunul pe stil vechi este marcat în Rusia, Belarus, comunități din Ucraina, Bulgaria, Armenia, Georgia ș.a. Tradiția de a sărbători Nașterea Domnului pe vechi s-a menținut, de asemenea, în Serbia şi Muntenegru, deoarece Biserica Ortodoxă Sârbă, la fel ca și cea Rusă, continuă să se conducă de calendarul iulian, ca în unele cantonamente din Elveția. 

În România, Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit în comunitățile de ruși, ucraineni și sârbi. Astfel, pentru rușii lipoveni care trăiesc în județul Suceava, în municipiile Suceava, Fălticeni, Rădăuți și în orașul Gura Humorului, dar şi pentru cei care s-au stabilit în Dobrogea, sărbătorile de iarnă încep la 7 ianuarie, când este marcat Crăciunul pe stil vechi. La rândul lor, creștinii ortodocși de rit nou îl cinstesc pe Sfântul Ioan Botezătorul. 

Separarea Bisericii Ortodoxe în Stil Vechi și Nou a avut loc în 1923, când la Constantinopol s-a decis trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian.

Diferența dintre cei care respectă sărbătorile de rit vechi și cei care urmează calendarul gregorian constă în faptul că sărbătorile pe stil nou cu dată fixă sunt celebrate cu 13 zile mai devreme. Singura sărbătoare pe stil nou care respectă vechiul calendar iulian este Paștele, însă deși are ca punct de reper data din calendarul iulian, aceasta se stabilește în funcție de calendarul nou.

img22000092

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!