ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Germania şi Franţa au discutat la Moscova despre criza ucraineană

09:32 | 07.01.2022 Categorie: Externe

Moscova, 7 ian. /MOLDPRES/. Reprezentanţi ai Germaniei şi Franţei au participat joi la Moscova la discuţii privind criză ucraineană, informează dpa, citată de Agerpres și MOLDPRES.

Scopul întâlnirii a fost ca noul guvern german să se familiarizeze cu situaţia, a declarat pentru agenţia rusă de presă Interfax reprezentantul rus Dmitri Kozak.

Toate cele trei părţi şi-au reafirmat angajamentul faţă de planul de pace elaborat la Minsk în 2014, a spus Kozak. Sunt planificate, de asemenea, întâlniri ulterioare cu participarea Ucrainei.

În calitate de şef adjunct al administraţiei preşedintelui, Dmitri Kozak este însărcinat cu pregătirea summiturilor formatului Normandia, care include Germania şi Franţa ca mediatori, precum şi părţile aflate în conflict, Rusia şi Ucraina.

Ultima întâlnire în acest format a avut loc la Paris, în 2019.

Participanţii încearcă să rezolve conflictul de aproape opt ani dintre Moscova şi Kiev, care a izbucnit după ce Rusia a ocupat peninsula ucraineană Crimeea la începutul anului 2014.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc că nu şi-au îndeplinit angajamentele asumate prin planul de pace de la Minsk.

Potrivit estimărilor ONU, peste 13.000 de persoane au murit în luptele dintre separatiştii pro-ruşi şi forţele armate ucrainene în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni Rusiei din cauza rolului său în conflict.

Tot joi, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vorbit la telefon cu omologul său american Lloyd Austin despre trupele ruse masate în apropierea graniţei cu Ucraina, situaţie pe care SUA o consideră un indiciu al intenţiei Rusiei de a invada ţara vecină.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!