ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE vrea să participe la negocierile ruso-americane

17:04 | 07.01.2022 Categorie: Externe

Paris, 7 ian. /MOLDPRES/. Chestiunea Ucrainei rămâne a fi pe unul din primele locuri în agenda europeană. Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele francez Emmanuel Macron au insistat vineri, 7 ianuarie, la Paris, pentru ca europenii să se alăture negocierilor dintre Rusia şi SUA asupra securităţii în Europa, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

"Oricare ar fi soluţia, ea trebuie să treacă prin Europa (...). O soluţie va exista doar cu Europa", a insistat Ursula von der Leyen, referindu-se la tensiunile legate de Ucraina şi provocările în materie de securitate regională, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Emmanuel Macron, a cărui ţară exercită în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

"Întreaga situaţie geopolitică din regiune impune ca Europa, Uniunea Europeană, să poată să propună viziunea sa asupra lucrurilor, să acţioneze, să stea la masă cu toate părţile interesate", a completat Macron.

Ucraina, SUA şi Uniunea Europeană acuză de mai multe săptămâni Rusia de concentrarea a zeci de mii de soldaţi la frontiera cu Ucraina în vederea unei posibile invazii în ţara vecină.

Dialogul americano-rus trebuie să înceapă luni, 10 ianuarie, la Geneva şi va fi urmat de o reuniune a Consiliului NATO-Rusia şi o alta în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Macron a menționat că "urmează ca europenii să avanseze în viziunea lor asupra unei arhitecturi europene de securitate". Șeful statului francez a mai spus că împreună cu cancelarul german Olaf Scholz i-au propus preşedintelui Vladimir Putin organizarea unei noi reuniuni cu privire la Ucraina, în format Normandia, "în următoarele săptămâni". Însă Rusia evită acest format compus din patru participanţi (Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina) şi preferă să discute direct cu SUA, într-o încercare de a-şi impune statutul de mare putere.

Parisul a "salutat" discuţiile directe dintre președintele american Joe Biden şi cel rus, Vladimir Putin. Președintele francez consideră că "Uniunea Europeană trebuie să dialogheze cu Rusia", însă această temă naşte dezbateri între statele membre, în special din partea celor care provin din fostul lagăr sovietic.

"A dialoga nu înseamnă a ceda, este necesar în primul rând pentru a putea să trecem în revistă dezacordurile dintre noi, dar şi pentru a încerca să construim viitorul", a afirmat Emmanuel Macron, pledând pentru un "dialog franc, exigent şi coordonat". Preşedintele francez a anunţat că el personal se va întâlni "în următoarele zile" cu Vladimir Putin.

Ursula von der Leyen și Emmanuel Macron au lansat un apel la "încetarea violenţei" şi la "reţinere" în Kazahstan, ţară din Asia Centrală care a fost zdruncinată în primele zile ale acestui an de revolte, care sunt reprimate în prezent cu brutalitate de forţele de securitate, în ajutorul cărora preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev a chemat trupele Tratatului Organizaţiei de Securitate Colectivă (OTSC), o structură de securitate în cadrul CSI, în care rolul de primă vioară îi revine Rusiei.

img22000101

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!