ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Antony Blinken consideră că rușii vor pleca foarte greu din Kazahstan

13:36 | 08.01.2022 Categorie: Externe

Washington, 8 ian. /MOLDPRES/. Șeful diplomației americane, Antony Blinken, şi-a exprimat vineri, 7 ianuarie, îndoiala cu privire la necesitatea, pentru Kazahstan, de a cere desfăşurarea de trupe ruse în faţa revoltelor care afectează ţara şi a avertizat că va fi ''foarte dificil'' să se obţină retragerea acestora, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Blinken a menționat că ''o lecţie din istoria recentă este că odată ce ruşii sunt pe teritoriul vostru, uneori este foarte greu să-i faci să plece''.

''Cred că autorităţile şi guvernul din Kazahstan sunt cu siguranţă în măsură să gestioneze în mod corespunzător aceste manifestaţii, să menţină ordinea respectând în acelaşi timp drepturile manifestanţilor. Aşa că nu înţeleg clar de ce simt nevoia unui ajutor din exterior'', a remarcat Antony Blinken.

Casa Albă a avertizat deja trupele ruse împotriva oricărei încălcări a drepturilor omului sau a oricărei încercări de a ''prelua controlul'' asupra instituţiilor ţării.

Din primele zile ale noului an, Kazahstanul a fost cuprins de revolte care au pornit de la manifestaţii de protest în urma scumpirii gazelor lichefiate şi care au căpătat revendicări politice, cu manifestări anarhice, clădiri oficiale incendiate şi ciocniri violente între forţele de securitate şi participanţii la aceste manifestații, despre care autorităţile kazahe afirmă că unii sunt înarmaţi.

În cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, Rusia a trimis în Kazahstan peste 70 de avioane militare cu trupe şi echipamente, în urma cererii de ajutor adresate de preşedintele kazah.

img22000107

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!