ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Preşedintele Kazahstanului l-a informat în detaliu pe Putin, la telefon, despre situaţia din ţară

09:52 | 09.01.2022 Categorie: Externe

Nur-Sultan, 9 ian. /MOLDPRES/. Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, l-a informat telefonic sâmbătă pe omologul său rus, Vladimir Putin, că situaţia se stabilizează în această republică din Asia Centrală, scena unor tulburări violente în ultimele zile, comunică Agepres, citată de MOLDPRES.

Preşedinţii au făcut un schimb de opinii cu privire la măsurile luate de autorităţile kazahe pentru restabilirea ordinii în ţara de la Marea Caspică, a anunţat Kremlinul într-un comunicat preluat de agenţiile internaţionale de presă, adăugând că cei doi lideri au convenit să rămână în contact "permanent".

Preşedintele kazah a informat în detaliu despre situaţia creată în ţară şi a subliniat că aceasta se stabilizează. El i-a mulţumit omologului rus pentru desfăşurarea unui contingent militar condus de Rusia în Kazahstan pentru a reduce violenţele.

La rândul său, Putin a susţinut ideea lui Tokaev de a organiza o videoconferinţă în zilele următoare cu aliaţii din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), care grupează şase foste republici sovietice, pentru a discuta măsurile de restabilire a ordinii în Kazahstan.

Sâmbătă, Tokaev a subliniat că, datorită desfăşurării de trupe din ţările aliate, Kazahstanul a putut trimite întăriri în epicentrul tulburărilor, Almatî, pentru a participa la "operaţiunea antiteroristă".

Într-un mesaj adresat vineri poporului din Kazahstan, Tokaev a spus că a dat ordin forţelor de ordine şi armatei să deschidă foc fără somaţie, subliniind că nu se poate negocia, aşa cum se sugerează din străinătate, cu ''bandiţi şi terorişti înarmaţi şi antrenaţi, atât locali, cât şi străini, care trebuie să fie lichidaţi''. El a adăugat şi că a dispus ''crearea unei echipe operative speciale care va căuta şi va reţine bandiţii şi teroriştii'' şi toate aceste persoane vor răspunde în faţa legii.

Kazahstanul a făcut apel la şefii statelor participante la CSTO solicitând introducerea unui contingent de menţinere a păcii pentru a ajuta la stabilirea ordinii constituţionale, bazându-se pe principalele prevederi din documentele statutare ale organizaţiei. ''Acest contingent de militari a venit în ţara noastră pentru o perioadă scurtă de timp având funcţia de protecţie şi sprijin'', a precizat şeful statului kazah.

Kazahstanul, cea mai mare ţară din Asia Centrală, este afectat de un protest care a izbucnit duminică în provincie după o majorare a preţului la gaze, înainte de a se extinde în marile oraşe, inclusiv în Almatî, capitala economică, unde protestele s-au transformat în revolte împotriva regimului aflat la putere şi s-au soldat cu zeci de morţi.

Foto: Reuters

img22000112

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!