ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Turcia a cerut evitarea oricărei „provocări” și spune că slăbirea forțelor sale armate înseamnă slăbirea NATO

10:19 | 09.01.2022 Categorie: Externe

Ankara, 9 ian. /MOLDPRES/. Un apel la calm și dialog a transmis Turcia sâmbătă, 8 ianuarie, înaintea negocierilor dintre Rusia şi SUA care încep luni la Geneva cu scopul de a detensiona situația generată de comasarea de trupe și echipamente militare ruse la granița cu Ucraina, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Ministrul turc al Apărării Hulusi Akar a declarat tranșant că Turcia „speră că tensiunile dintre Ucraina şi Rusia, dintre Rusia şi NATO să fie soluţionate prin mijloace paşnice, fără agravarea tensiunilor și fără provocări”.

Demnitarul de la Ankara s-a referit şi la ceea ce el a numit un embargo asupra armelor, „secret sau asumat”, care vizează Turcia din partea aliaţilor săi din NATO, fără a numi vreo ţară. „Slăbirea forţelor armate turce înseamnă slăbirea NATO”, a declarat el.

Canada a blocat exporturile de arme către Turcia din aprilie 2021, după ce a descoperit că tehnologia sa cu privire la drone vândută Ankarei a fost folosită de Azerbaidjan în timpul războiului acestei ţări împotriva Armeniei. În plus, în 2020, SUA au impus sancţiuni agenţiei turce de armament, după cumpărarea de către Ankara a unui sistem rus de apărare antiaeriană.

Șeful Apărării turce a mai spus că ţara sa este gata să ajute autorităţile din Kazahstan, care se confruntă cu proteste violente.

De 30 de ani, Turcia încearcă să-şi consolideze relaţiile cu ţările turcofone din Asia Centrală, așa cum este Kazahstanul.

Occidentul și, în special, NATO, organizaţie din care Turcia face parte, consideră că există un risc real ca Rusia să invadeze Ucraina, după poziţionarea a zeci de mii de militari ruşi în apropierea frontierei ucrainene.

Oficiali americani şi ruşi de rang înalt urmează să se reunească luni la Geneva, în Elveţia, după ce Rusia a prezentat o serie de cereri Washingtonului şi NATO, de la care vrea garanții de securitate, în special în ceea ce privește extinderea Alianței către Est. Rusia va participa apoi miercuri la o reuniune cu reprezentanţii celor 30 de ţări membre ale NATO, prima întâlnire de acest fel din iulie 2019.

Foto: azernews.az

img22000113

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!