ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful statului kazah a decretat 10 ianuarie zi de doliu naţional

14:41 | 09.01.2022 Categorie: Externe

Nur-Sultan, 9 ian. /MOLDPRES/. Kasîm-Jomart Tokaev, președinte al Kazahstanului a semnat un decret prin care declară 10 ianuarie zi de doliu naţional pentru victimele revoltelor recente din ţară, relatează MOLDPRES cu referire la G4Media.

În ultimele zile situația din țara central-asiatică se stabilizează. Însă în societatea kazahă invitarea de către șeful statului a trupelor străine trezește discuții contradictorii și oferă noi motive pentru tensiuni. Președintele kazah este nevoit să ofere explicații cu privire la această decizie și încearcă prin decretarea zilei de doliu național să diminueze tensiunea.

În decretul prezidențial publicat sâmbătă, 8 noiembrie, se menționează că „în legătură cu pierderea de vieţi omeneşti ca urmare a actelor teroriste comise în Republica Kazahstan, se decretează 10 ianuarie 2022 ca zi de doliu pe teritoriul întregii ţări”.

Proteste violente au izbucnit în Kazahstan după o creştere importantă a preţului la combustibil, revoltele soldându-se cu zeci de morţi şi răniţi şi cu arestarea a circa 6.000 de oameni.

Foto: EPA

img22000115

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!