ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Comunicat de presă al Poliției de Frontieră

08:54 | 10.01.2022 Categorie: Comunicate

Situația la frontieră, bilanțul săptămânii

Chişinău, 10 ian. /MOLDPRES/. În perioada 03 - 09 ianuarie 2022, la ”frontiera verde" și în punctele de trecere polițiștii de frontieră au notificat 779 de evenimente cu documentarea a 790 de persoane, care au încălcat legislaţia frontalieră şi migraţională a Republicii Moldova, după cum urmează:

- 51 de încălcări ale regimului zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere;
- 20 de cetățeni străini au încălcat regimul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova;
- 702 contravenții privind încălcarea regimului de sănătate, circulației rutieră, de transporturi;
- cinci cazuri de trafic ilicit de bunuri;
- o intervenție transfrontalieră SMURD.

Au fost declanșate 188 de consemne, dintre care 13 consemne pe Interpol și 175 conform informațiilor parvenite din partea autorităților de ocrotire a normelor de drept naționale.

În decursul săptămânii precedente 38 de cetăţeni străini, dar și 59 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în Republica Moldova.

În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 216 011 traversări, dintre care un număr mai mare s-a înregistrat pe sensul de ieșire din țară – 121 169 treceri. Valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 52 986 traversări. Cea mai ”activă” frontieră a fost cea cu România, 50% din totalul de traversări s-au semnalat în punctele de trecere situate la granița moldo-română.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost:
PTF Leușeni – 51 787 traversări persoane;
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 50 743 traversări persoane;
PTF Sculeni – 22 911 traversări persoane;
PTF comun Criva – 14 872 traversări persoane;
PTF Giurgiulești-Galați – 11 871 traversări persoane.

Ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717), pe parcursul săptămânii trecute au înregistrat 2 432 de apeluri de la cetățeni, unde s-au oferit consultații vizavi de situația de la frontiera de stat, condițiile de traversare și riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19.

La trecerea frontierei de stat, pe sensul de intrare în Moldova, au fost completate 9 068 de fișe epidemiologice individuale. La controlul trecerii frontierei nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19 (febră, rinoree, tuse seacă).

Cea mai aglomerată zi din săptămâna precedentă a fost ziua de duminică, 9 ianuarie 2022, fiind înregistrate 37 681 treceri de persoane, unde un număr 20 325 treceri - la ieșirea din Republica Moldova. PTF Leușeni-Albița a fost cel mai solicitat, fiind urmat de PTF Aeroportul Chișinău, PTF Sculeni și PTF comun Criva.

Poliția de Frontieră îndemnă participanții la traficul transfrontalier să manifeste o atitudine preventivă în raport cu virusul de tip COVID-19!
Să aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră și a celor din jur!
#fiți_responsabili #călătorițiÎnSiguranță #Covid19_nu_a_dispărut!

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!