ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Serviciul Vamal a raportat încasări de aproape 300 mln de lei de la începutul anului

12:52 | 10.01.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 10 ian. /MOLDPRES/. De la începutul anului curent, încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat se ridică la circa 297 milioane de lei, cu peste 51 % mai mult față de perioada respectivă a anului 2021, relatează MOLDPRES.

Date ale SV arată că pe parcursul săptămânii trecute, numărul pasagerilor care au intrat în Republica Moldova constituie circa 82 000. Dintre aceștia, 319 persoane fizice au declarat diverse bunuri, achitând plăți în cuantum de 2,4 % din totalul sumei încasate pentru intervalul corespunzător.

Banii colectați de la contribuabili sunt vărsați direct în bugetul de stat și redistribuiți pentru salarii, dezvoltarea infrastructurii, proiecte sociale ș.a., a specificat sursa citată.

De asemenea, în perioada 3-9 ianuarie, au fost perfectate 5 871 de declarații vamale, iar fluxul mijloacelor de transport a constituit 45 422 de traversări. Cele mai tranzitate posturi vamale rămân a fi Leușeni și Sculeni, cu 12 620 și, respectiv, 7 097 de traversări.

La capitolul combaterea fraudelor, în perioada vizată, au fost constatate 147 de încălcări ale legislației vamale și aplicate amenzi în sumă de peste 88 mii de lei. Cele mai frecvente încălcări se referă la depășirea termenului de aflare pe teritoriul țării a mijloacelor de transport cu numere străine, declarate prin acțiune.

Foto: SV

img22000128

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!