ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moscova vrea garanții privind neextinderea NATO

17:50 | 11.01.2022 Categorie: Externe

Moscova, 11 ian. /MOLDPRES/. În ajunul deplasării delegației rusești la Bruxelles, viceministrul de Externe rus Aleksandr Gruşko a declarat  că a sosit "momentul adevărului" în relaţiile cu NATO. Miercuri, 12 ianuarie, în capitala UE se va desfăşura o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, prima întâlnire de acest fel din 2019, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

"Fără să exagerăm, putem spune că în relaţiile noastre cu Alianţa a sosit momentul adevărului", a declarat  oficialul de la Moscova.

Grușko a explicat că Federația Rusă "a făcut un pas neaşteptat din punctul de vedere al diplomaţiei clasice şi a prezentat idei detaliate sub forma unor proiecte de acord constrângătoare din punct de vedere juridic (...) cu privire la modul în care trebuie luate în calcul interesele legitime ale Rusiei în materie de securitate militară".

În proiectul de acord propus, Rusia cere ca blocul  NATO să se abţină de la orice fel de activitate militară pe teritoriul Ucrainei şi al mai multor ţări din Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală.

Cea mai importantă cerință constă în faptul că NATO, în viziunea rușilor, trebuie să excludă o viitoare extindere a blocului care să cuprindă Ucraina, una dintre liniile roşii trasate de preşedintele rus Vladimir Putin, care a cerut garanţii de securitate din partea preşedintelui american Joe Biden, la reuniunea lor prin videoconferinţă din 7 decembrie 2021.

Moscova cere ca ambele părţi să se angajeze să nu amplaseze nici trupe, nici armament în ţările de pe continentul european, şi să nu desfăşoare rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune în regiuni din care ar putea lovi obiective situate pe teritoriile ţărilor semnatare ale unui viitor acord.

Oficialul de la Moscova a menţionat că Rusia va încerca să obţină un răspuns concret la proiectul de acord privind garanţiile de securitate cerute.

"Călătorim (la Bruxelles) cu aşteptări realiste şi cu speranţa că vom avea o discuţie serioasă şi profundă despre problemele reale ale securităţii europene", a declarat el.

Reuniunea Consiliului NATO-Rusia va avea loc după consultările ruso-americane desfăşurate luni, 10 ianuarie, la Geneva, în care viceministrul rus Serghei Riabkov a dat asigurări că Rusia nu intenţionează să atace Ucraina, dar a apreciat totodată că NATO va face "o mare greşeală" dacă va refuza să ofere garanţii de securitate Moscovei.

img22000165

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!