ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Europenii doresc să promoveze o "strategie Helsinki-2"

13:56 | 13.01.2022 Categorie: Externe

Paris, 13 ian. /MOLDPRES/. Ministrul de Externe al Franței Jean-Yves Le Drian a declarat, miercuri, 12 ianuarie, că europenii doresc să promoveze o "strategie Helsinki II" de destindere pentru securitatea pe continent, contrariul "Ialtei II", bloc contra bloc pe care ruşii încearcă să-l impună, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Le Drian consideră că "Rusia a propus fundamente care seamănă foarte mult cu o revenire la statu-quo-ul dinainte de 1975, altfel spus un format de tipul 'Ialta II', ceea ce înseamnă de fapt reapariţia blocurilor, a zonelor de influenţă".

Rusia cere SUA şi NATO garanţii de securitate care vizează reconstituirea sferei sale de influenţă în fostul spaţiu ex-sovietic şi a unei zone tampon între Alianţa Nord-Atlantică şi teritoriul său în Europa de Est, cred mai mulți experți occidentali.

Moscova cere în special un angajament din partea NATO să înceteze să se mai extindă spre Est, în particular în Ucraina, şi să-şi reducă prezenţa militară în noile state membre ale Alianţei, de la ţările baltice la România.

"Pentru noi aceasta este inacceptabil", a subliniat şeful diplomaţiei franceze, a cărui ţară exercită de la 1 ianuarie preşedinţia semestrială a UE, la unison cu SUA şi alte state membre ale Alianţei.

Aceasta ar echivala de fapt cu o nouă împărţire a Europei, la fel ca cea înregistrată la conferinţele de la Ialta, apoi la Potsdam în 1945 între SUA şi Uniunea Sovietică, cele două mari puteri câştigătoare în cel de-Al Doilea Război Mondial.

"În faţa unei strategii care doreşte să promoveze o 'Ialta II', noi trebuie să dezvoltăm o strategie care ar dori să promoveze un 'Helsinki II', în logica angajamentelor luate în 1975 de către toţi semnatarii acordurilor de la Helsinki, între care URSS de la acea vreme, prelungite apoi prin Carta de la Paris din 1990", a adăugat Jean-Yves Le Drian.

Carta de la Paris privind securitatea europeană, stabilită pe baza acordurilor de la Helsinki, a validat practic sfârşitul Războiului Rece după reunificarea Germaniei în 1990 şi căderea regimurilor comuniste.

Ţările europene urmează joi şi vineri să-şi formuleze la reuniunea miniştrilor de Externe ai UE de la Brest (vestul Franţei) poziţia lor după intensele discuţii diplomatice din această săptămână între SUA, Rusia, NATO şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Foto: adevarul.ro

img22000222

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!