ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Ziua Națională a Culturii va fi marcată în întreaga țară

08:46 | 14.01.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 ian. /MOLDPRES/. Ministerul Culturii a făcut public programul activităților dedicate Zilei Naționale a Culturii, informează MOLDPRES.

Ziua Națională a Culturii este marcată în Republica Moldova pe data de 15 ianuarie, în semn de omagiu zilei de naștere a marelui poet, Mihai Eminescu. În acest context, Ministerul Culturii invită publicul la evenimentele organizate în țară care au scopul de a promova cultura naţională și îndeosebi, valorile culturale autentice.

Astfel, programul de activități cuprinde mai multe acțiuni: spectacole. recitaluri, expoziții, proiecții de filme etc. Manifestările vor începe cu depuneri de flori la busturile lui Eminescu din mai multe orașe și raioane ale țării.

Astăzi, la 11.00, la Biblioteca Națională va avea loc prezentarea expoziției Ion Luca Caragiale – ”…Un om cât o lume”. 170 de ani de la naștere. Tot aici va fi lansat ”Calendarul Național 2022”, iar la Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă” va fi deschisă expoziția ”Acesta a fost Eminescu, aceasta este opera lui”. La 15.00, la Muzeul Național de Artă al Moldovei va fi inaugurată expoziția personală a artistei din România Atena-Elena Simionescu ”Transfigurări - expresii grafice”.

Pe 15 ianuarie, la ora 14.00, la Centrul de Cultură și Artă ”Ginta Latină” va avea loc un concurs-recital pentru copii din creația lui Mihai Eminescu, iar la 14.30, la Palatul Culturii din Bălți, Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din oraș va prezenta spectacolul ”Dialoguri Moldave” în cadrul concertului festiv ”Ziua Națională a Culturii 2022”. În aceeași zi, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei va fi proiectate filmele ”Eu, Eminescu” (documentar), ”Luceafărul” (film artistic), ”Mihai Eminescu. Lucruri mai puțin cunoscute” (documentar).

Tot sâmbătă, la 12.00. la Muzeul Național de Literatură ”Mihail Kogălniceanu” va fi inaugurată expoziția stradală ”Texte și intertexte” (str. A. Mateevici, 79) Totodată, la Muzeul Național de Artă al Moldovei, între orele 18.00-22.00, se va desfășura acțiunea ”O noapte la muzeu de Ziua Națională a Culturii. La ora 18.00, la Sala cu Orgă va avea loc un recital de orgă cu Anna Strezeva.

Programul integral al evenimentelor poate fi accesat pe site-ul Ministerului Culturii sau accesând link-ul: https://bit.ly/3rdMonq.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!