ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Prioritățile guvernării în domeniul digitalizării economice au fost discutate la Chișinău

17:36 | 14.01.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 14 ian. /MOLDPRES/. Subiectul digitalizării economiei în Republica Moldova a fost discutat astăzi în cadrul ședinței clubului de presă pentru transformare digitală, sub egida viceprim-ministrului pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, comunică MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat la inițiativa Agenției de Guvernare Electronică, în comun cu Ministerul Economiei. Iurie Țurcanu, vicepremierul pentru digitalizare, Sergiu Gaibu, ministru al Economiei și Olga Tumuruc, directorul Agenției de Guvernare Electronică au făcut o prezentare a celor mai importante măsuri ce se întreprind de către instituțiile guvernamentale abilitate în vederea modernizării sectorului economic prin aplicarea tehnologiei și a inovațiilor din domeniul digital.

Participanții la ședință au fost informați despre cele mai noi acțiuni și decizii care s-au luat la nivel de Guvern, precum și acte adoptate recent de Parlament, menite să stimuleze economia, să încurajeze comerțul electronic, plățile online, să reducă birocrația în relația dintre stat și antreprenori, să simplifice numărul de documente solicitate de autorități, să ofere acces la înființarea online a afacerilor, să faciliteze obținerea semnăturii electronice și să schimbe modul de prestare a serviciilor publice din tradiționale, la ghișeu, în electronice, accesate online, prin identificare la distanță.

În discursul de deschidere, Iurie Țurcanu a menționat că pachetul de legi cu privire la digitalizarea economiei va revoluționa modul de interacțiune a statului cu antreprenorii. ”Este un început bun de transformare digitală a economiei, beneficiile căreia le vom resimți fiecare. Vom educa societatea să consume prioritar servicii online și vom obliga instituțiile antrenate în prestarea serviciilor publice să accepte documentele în format electronic, așa cum prevede legea”, a precizat viceprim-ministrul.

La rândul său, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu a enumerat prioritățile ministerului pentru perioada următoare. „Acțiunile întreprinse de Guvern, printre care pachetul legislativ digital 1.0, deschid oportunități pentru digitalizarea societății, aspect care a rămas parțial în umbră din cauza crizelor cu care ne confruntăm în prezent. Agenții economici deja au posibilitatea să-și înregistreze și gestioneze afacerea de la distanță, iar în relațiile de muncă nu mai sunt nevoiți să prezinte acte semnate olograf. Avantajul-cheie al țării noastre în trecerea către economia digitală îl reprezintă industria IT bine dezvoltată, care contribuie deja cu 3.5% la formarea PIB, și care are un trend de creștere în ultimii ani. Exporturile IT au ajuns la 258,47 milioane dolari SUA în anul 2020”, a precizat ministrul.

Printre noutățile digitale anunțate de directoarea AGE, Olga Tumuruc, se numără lansarea în curând a unui serviciu guvernamental electronic de livrare MDelivery, noua semnătură digitală mobilă MobiSign, o nouă platformă de accesare electronică a serviciilor de stat de tip front-office, împuternicirile la distanță și alte soluții digitale la care se lucrează în prezent și care duc la crearea unui mediu de business favorabil, oferă un cadru sustenabil economiei, aduc valoare adăugată antreprenoriatului și sporesc competitivitatea țării prin interacțiuni digitale mult mai transparente, mai operative și în pas cu standardele internaționale.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!