ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ucraina are dovezi despre implicarea serviciilor rusești în atacul cibernetic

10:04 | 15.01.2022 Categorie: Externe

Kiev, 15 ian. /MOLDPRES/. Ucraina a informat vineri, 14 ianuarie, că deţine indicii preliminare ce indică posibila implicare a serviciilor de informaţii ruseşti în atacul cibernetic de amploare împotriva mai multor ministere, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko a declarat că "serviciul de securitate ucrainean a obţinut indicii preliminare care sugerează că grupurile de hackeri asociaţi cu serviciul secret rus ar putea fi în spatele atacului cibernetic masiv de astăzi".

Serviciului de securitate (SBU) a mai precizat că atacurile au vizat un total de 70 de site-uri web guvernamentale. Zece dintre aceste site-uri au făcut obiectul unor "interferenţe neautorizate", a adăugat SBU, care a asigurat totodată că nu a avut loc nicio scurgere de date cu caracter personal, iar conţinutul lor nu a fost modificat.

Majoritatea site-urilor guvernamentale ucrainene au fost ţinta unui atac cibernetic care a avut loc în contextul tensiunilor ridicate dintre Kiev şi Moscova, Rusia fiind suspectată că pregăteşte o invazie a Ucrainei. Site-urile mai multor agenţii guvernamentale, inclusiv al Ministerului Afacerilor Externe şi al Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă, nu au putut fi accesate în timpul zilei de vineri.

Înainte ca site-ul Ministerului de Externe să fie atacat, autorii atacului cibernetic au publicat un mesaj de ameninţare pe pagina sa de pornire în limbile ucraineană, rusă şi poloneză. "Ucraineni, temeţi-vă şi pregătiţi-vă pentru ce e mai rău. Toate datele dumneavoastră personale au fost încărcate pe web". Mesajul era însoţit de mai multe sigle, unul dintre acestea reprezentând un steag ucrainean tăiat.

Experții în domeniu cred că un atac informatic de amploare ce vizează infrastructura strategică ucraineană pentru a perturba activitatea autorităţilor este unul din scenariile menţionate ca prevestind o ofensivă militară clasică.

Ucraina a fost de mai multe ori ţinta unor atacuri cibernetice atribuite Rusiei în ultimii ani, în special în 2017, împotriva mai multor infrastructuri critice, iar în 2015 împotriva reţelei de electricitate.

Foto: Reuters

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!