ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

De Ziua națională a culturii, Președintele Parlamentului Igor Grosu a depus flori la bustul lui Mihai Eminescu

13:37 | 15.01.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 15 ian. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului Igor Grosu, împreună cu șeful statului Maia Sandu și Prim-ministrul țării Natalia Gavrilița, vicepreședintele Legislativului Mihail Popșoi și alți deputați au depus astăzi flori la bustul lui Mihai Eminescu, de pe Aleea Clasicilor din Grădina publică “Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală. Ceremonia a fost prilejuită de Ziua națională a culturii, consemnată în ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, relatează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.

În mesajul adresat cu această ocazie, speakerul Igor Grosu a menționat că Ziua națională a culturii este un prilej aparte de a aduce un omagiu tuturor celor care își dedică viața întru prosperarea culturii naționale și a valorilor neamului.

”Cultura națională este dovada dăinuirii noastre în timp, este mijlocul desăvârșit de afirmare a unui neam în fața lumii. În acest sens, suntem un popor norocos – avem cu cine ne mândri”, a remarcat Igor Grosu.

Totodată, de Ziua națională a culturii Președintele Parlamentului a adus omagiu personalităților marcante ale culturii naționale care au decedat în anul ce s-a scurs: scriitorul Nicolae Dabija, pictorița Valentina Rusu-Ciobanu, artistul Iurie Sadovnic și alții.

”O pierdere enormă pentru cultura noastră, însă creațiile lor, o valoare inestimabilă, vor dăinui mereu”, a remarcat Igor Grosu.

Cu ocazia Zilei naționale a culturii, mai multe persoane s-au învrednicit de diplome ale Parlamentului Republicii Moldova, în semn de recunoștință pentru merite deosebite în activitate și contribuție substanțială la dezvoltarea și consolidarea culturii naționale. Printre persoanele decorate sunt artiști plastici, muzicieni, directori ai Caselor de cultură, de muzee și biblioteci, bibliotecari, profesori ai Școlilor de arte.

Ziua naţională a culturii a fost instituită în Republica Moldova în anul 2012, printr-o Hotărâre a Parlamentului. Sărbătoarea este dedicată zilei de naștere a marelui poet Mihai Eminescu, personalitate care definește valorile esențiale ale culturii naționale.

Foto: Parlament

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!